Interaktivno predavanje ambasadora Savezne Republike Nemačke pri Republici Srbiji Nj.E. gospodina Tomasa Šiba, održano je 14. decembra na Fakultetu političkih nauka u organizaciji Centra za međunarodnu javnu politiku i Centra za nemačke studije Fakulteta političkih nauka.

Predavanje je obuhvatalo tri teme: uloga koju SR Nemačka ima u međunarodnim odnosima danas, odnosi Srbije i EU (kao i kakav uticaj SR Nemačka ima na evropske integracije Republike Srbije) i bilateralni odnosi Republike Srbije i SR Nemačke. Na predavanju su, osim ambasadora Savezne Republike Nemačke, govorili dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr Dragan R. Simić,  rukovodilac Centra za nemačke studije Fakulteta političkih nauka prof. dr Ljiljana Glišović i osnivač i predsednik Centra za međunarodnu javnu politiku MA Aleksandar Klarić.

,,Za Fakultet političkih nauka od ključnog je značaja postojanje dobrih veza sa Nemačkom i njenim obrazovnim institucijama. Uveren sam da se trenutni stepen saradnje može poboljšati uz obostrano zalagenje i trud”, istakao je prof. dr Dragan R. Simić. On je dodao da očekuje da saradnja na poljima kulture, obrazovanja i razmene znanja bude ne samo nastavljena, već i produbljivana daljim jačanjem odnosa između obrazovnih i drugih institucija ove dve države.

Predavanje ambasadora SR Nemačke
Predavanje ambasadora SR Nemačke

Profesorka dr Ljiljana Glišović istakla je da su tokom dosadašnjeg rada Centra za nemačke studije realizovani projekti razmene studenata i projekti analize socijalnog i političkog položaja etničkih manjina u Nemačkoj kroz monitoring parlamentarnih izbora u Nemačkoj. „Centar za nemačke studije Fakulteta političkih nauka osnovan je zarad uspostavljanja bolje saradnje sa nemačkim univerzitetima, kao i institucijama. Zahvaljujući predanom radu Centra studenti su bili u prilici da stiču nova znanja i učestvuju u projektima koji su realizovani kroz saradnju sa Nemačkom”, naglasila je profesorka Glišović.

,,Za preko tri godine postojanja naša organizacija uspela je da ugosti neke od najznačajnijih imena u oblasti diplomatije i međunarodnih odnosa, kao i da sprovede na desetine drugih srodnih projekata. Više od dvesta članova ove organizacije imalo je priliku da učestvuje u projektima i aktivnostima Centra za međunarodnu javnu politiku, o čemu svedoči i preko stotinu istraživačkih radova koji su objavljeni na našem sajtu”, ukazao je Aleksandar Klarić. Prema njegovim rečima ništa od navedenog ne bi bilo ostvareno da nije bilo posvećenosti i požrtvovanosti članova CMJP-a i bezuslovne podrške Fakulteta političkih nauka i dodao da se nada da talentovani mladi ljudi mogu biti snažan faktor promene i unapređenja našeg društva.

Nj.E. Tomas Šib i Marko Golubović
Nj.E. Tomas Šib i Marko Golubović

Nj.E. gospodin Tomas Šib osvrnuo se na odnose Srbije i Nemačke u procesu evropskih integracija ukazavši na njihov nesumnjiv napredak kada je u pitanju otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom. On je pohvalio dobru ekonomsku saradnju kompanija SR Nemačke i Republike Srbije, kulturnu saradnju koja je izuzetno zastupljena u srpsko-nemačkim odnosima, ali i dijalog Beograda i Prištine po pitanju Kosova i Metohije. ,,Naša diskusija ovde ne tiče se samo zadataka koji se postavljaju pred Srbijom na njenom evropskom putu, već je važno i da se osvrnemo na ostvareni napredak koji je nesumnjiv i primetan na svim nivoima, o čemu svedoče dosadašnja zalaganja i postignuća Vlade Republike Srbije. U svetlu trenutnih međunarodnih odnosa, Srbija se dokazala kao ambiciozan igrač i Nemačka će svakako biti tu da je podrži na evropskom putu”, zaključio je Šib.

Gospodin Šib drži predavanje studentima
Gospodin Šib drži predavanje studentima

Moderator događaja bio je koordinator tima za međunarodnu saradnju Centra za međunarodnu javnu politiku Marko Golubović.

Pročitajte više o situaciji u Nemačkoj.

PODELI
Prethodni članakPredavanje Nj.E. Tomasa Šiba, ambasadora SR Nemačke u Srbiji
Sledeći članakPredavanje Nj.E. Frederika Mondolonija, ambasadora Francuske Republike u Srbiji
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353