U četvrtak 16. marta 2017.  na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost u Beogradu održana je tribina pod nazivom „Izgledi i perspektive Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji” u organizaciji Centra za međunarodnu javnu politiku.

Učesnici su bili: Dalibor Jevtić– ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Sanda Rašković Ivić– narodni poslanik i bivša predsednica Koodinacionog centra za Kosovo i Metohiju i Borko Stefanović– bivši šef pregovaračkog tima sa Prištinom i bivši politički direktor ministarstva spoljnih poslova.

Pre početka tribine prisutnima se obratio predsednik Centra za međunarodnu javnu politiku Aleksandar Klarić koji je istakao rezultate Centra i predstavio buduće projektne aktivnosti. Klarić je iskoristio priliku da se zahvali predstavnicima Fakulteta za diplomatiju i bezbednost na ostvarenoj saradnji.

Izgledi i perspektive Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji
Predsednik Centra Aleksandar Klarić

Nakon toga reč je preuzeo moderator tribine, izvršni direktor Centra Mišel Zubenica koji je istakao da je tema tribine od od suštinskog značaja za Srbiju i srpski narod na Kosovu i Metohiji.

,,U poslednje vreme, svedoci smo napete političke atmosfere u odnosima između Beograda i Prištine pre svega zbog jednostranih poteza privremenih vlasti u Prištini kojima se ugrožava stabilnost i koji dovode do zastoja u dijalogu između dve strane koji se odvija u Briselu. Primeri takvih poteza jesu pokušaj preuzimanja Trepče, zabrana ulaska predsedniku Srbije na Kosovo i Metohiju povodom Božića, zabrana isporuke udžbenika na srpskom jeziku, da bi sve  kulminiralo zabranom ulaska voza iz Beograda koji je trebalo da dođe u Kosovsku Mitrovicu,  najavom formiranja takozvane vojske Kosova* i najnovijom odlukom privremene kosovske vlade da se sva nepokretna imovina registrovana na ime SFRJ, Srbije i AP Kosovo registruje na ime takozvane države Kosovo*. Takođe, jedan od kamena spoticanja u odnosima jeste i Zajednica srpskih opština na čije formiranje se obavezala albanska strana potpisivanjem Briselskog sporazuma”, rekao je na početku Zubenica.

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić rekao je da  Srpska lista neće odustati od onoga što je u vezi sa ZSO dogovoreno u Briselu. Prema njegovim rečima, postoji opstrukcija od strane kosovskih Albanaca kada se radi o formiranju ZSO, a opozicija je lošom atmosferom u parlamentu i na ulicama uticala da se trenutno taj proces izbaci iz privremenih prištinskih institucija.

Jevtić je objasnio da postoje dva sporazuma o Zajednici srpskih opština, navodeći da je prvi potpisan pre četiri godine i odnosi se na normalizaciju odnosa i formiranje te zajednice, a drugi precizira načine, rokove i korake za to.

,,Vlada Kosova* je u skladu  sa drugim  sporazumom trebalo da usvoji dekret koji bi omogućio da se formira ZSO“, kaže Jevtić i dodaje da se to još uvek nije desilo jer je bivša predsednica Atifete Jahjaga poslala Ustavnom sudu sporazum iz Brisela na mišljenje što nije bilo predviđeno dogovorom.

Sanda Rašković Ivić ocenila je na tribini da odnosi između Beograda i Prištine nisu dobri, a da je Briselski sporazum smišljen kao zamena za institucije Srbije na K i M. ,,Kada izvučete institucije Srbije sa K i M otvorili ste vrata svim mogućim pritiscima albanske strane na Srbiju, koja doživljava svoj vrhunac jučerašnjim preknjižavanjem imovine Srbije“, rekla je ona.

Izgledi i perspektive Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji
Učesnici diskusije

Bivši šef pregovaračkog tima Borko Stefanović kaže da nijedan dijalog nije jednostavan, naročito sa nekim ko ima suprotne interese. ,,Nikada nisam govorio negativno ni o takozvanom Briselskom sporazumu, ni o dijalogu koji je vodila vlada Vučić-Dačić, Dačić-Vučić, zato što znam da to uopšte nije jednostavno“, rekao je Stefanović. Na ocene da dijalog treba prekinuti, Stefanović odgovara: ,,Ako nema dijaloga na Zapadnom Balkanu, onda govori oružje“.

*- Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

PODELI
Prethodni članakFilip Mikanović najbolji delegat na BIMUN-u 2017
Sledeći članakČlanovi CMJP na obeležavanju 18 godina od početka NATO agresije na SRJ (Srbiju)
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353