Poštovani čitaoci,

pred vama se nalazi detaljna komparativna analiza o merama za suzbijanje ekonomskih posledica pandemije COVID-19 koje su preduzele SAD, ključne zemlje Evropske unije, Azije, ali i Srbija, u periodu mart-april 2020. godine.

U okviru ovog jedinstvenog hronološkog pregleda nastanka i razvoja koronavirusa u svetu, autori Filip Mikanović i Marko Kolar, grafički su prikazali i stručno objasnili kakve se sve ekonomske posledice mogu očekivati zbog aktuelne pandemije i šta su monetarni i fiskalni instrumenti za suzbijanje negativnih ekonomskih posledica. Poseban akcenat je stavljen na ekonomske mere koje je Vlada Republike Srbije preduzela u borbi protiv virusa koji sve više uzima maha u našoj zemlji.

Na kraju, autori ove naučne studije su prikazali određene projekcije kretanja rasta BDP-a u odnosu na preduzete mere, i naveli osnovne indikatore na osnovu kojih se može pratiti situacija u vezi sa, sada već gotovo izvesnom, svetskom recesijom.

Studiju možete preuzeti OVDE.

***

Biografije autora studije:

FILIP Mikanović, član Upravnog odbora Centra i student Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Londonske škole ekonomije Univerziteta u Londonu (LSE) na smeru ekonomija i finansije. Obavljao je stručno usavršavanje u polju razvojnih finansija u KfW razvojnoj banci u Frankfurtu, kao i u polju korporativne valuacije u kompaniji Ernst and Young u Beogradu. Bio je jedan od predstavnika civilnog sektora Republike Srbije ispred Centra za međunarodnu javnu politiku na godišnjem samitu upravnog odbora Evropske investicione banke (EIB). Jedan je od organizatora projekta BIMUN 2018 i programa Omladinskih delegata Srbije u Ujedinjenim nacijama.

MARKO Kolar, student Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Londonske škole ekonomije Univerziteta u Londonu (LSE) na smeru ekonomija i finansije. Obavljao je stručno usavršavanje u sektoru revizije u kompaniji NIS Gazprom Neft. Kao istaknuti član case study kluba Ekonomskog fakulteta, učestvovao je na prestižnom međunarodnom takmičenju iz finansijske analize – CFA Institute Research Challenge, gde je njegov tim predstavljao Srbiju u evropskom finalu. Jedan je od dobitnika stipendije Fondacije Zoran Đinđić za 2020. godinu.

Više o ekonomskim posledicama koronavirusa pročitajte ovde.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353