Članovi Centra za međunarodnu javnu politiku Danilo Savić, Sava Mitrović, Viktor Stamenković i Kristina Velimirović učestvovali su na Beogradskom bezbednosnom forumu (BSF) koji se uspešno održava već devetu godinu zaredom, u organizaciji  Beogradskog fonda za političku izuzetnost (BFPE), Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP). Ove godine, BSF se održava od 16. do 18. oktobra 2019. pod nazivom „U potrazi za pravdom u svetu podelа“ u hotelu Hajat. 

I ove godine, organizatori Beogradskog bezbednosnog foruma potrudili su se da događaj prođe u debatama o najaktuelnijim temama iz svetske politike i međunarodne bezbednosti, a za tako nešto potrudili su se da dovedu najeminentnije domaće i inostrane sagovornike.

Prvog dana, razgovoralo se o nadmetanju velikih sila za svetsku dominaciju, ali i o tome da li je u takvom svetu, podeljenom na zone uticaja najmoćnijih država, moguće izboriti se za vojnu neutralnost. Drugi dan, započeo je panel diskusijom o potencijalnom održivom rešenju za Zapadni Balkan.

U eri klimatskih promena, ni Beogradski bezbednosni forum nije mogao da prođe bez panela na tu temu. Dalje se razgovaralo o uvek aktuelnom i verovatno najtrusnijem području na planeti, Bliskom istoku. Drugi dan je zatvoren predstavljanjem istraživanja javnog mnjenja na temu konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, ali i panelom o posledicama odlaganja Evropske unije da balkanske države postanu njene punopravne članice.

Na kraju, trećeg i završnog dana ovogodišnjeg Beogradskog bezbednosnog foruma, razgovaralo se iznova o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Brograda i Prištine. Nakon ovoga, usledio je i završni govor organizatora kojim je 9. Beogradski bezbednosni forum, nakon tri sadržajna i jako uspešna dana, i zvanično završen.

Detaljnije o Beogradskom bezbednosnom forumu pročitajte ovde.

PODELI
Prethodni članakZbog čega postoji rat u međunarodnim odnosima?
Sledeći članakSto godina od Versaja – šta je ostalo od Vilsonovih ideja?
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353