U četvrtak 10. maja 2018. godine sa početkom u 17 časova u Francuskom institutu u Srbiji održaće se panel diskusija pod nazivom ,,Srbija i klimatske promene kroz prizmu Pariskog sporazuma”.

Republika Srbija je do danas izgubila preko 5 milijardi evra zbog posledica klimatskih promena što predstavlja ogromnu štetu ako uzmemo u obzir da to predstavlja skoro 1/8 njenog godišnjeg BDP-a. Srbija je potpisnica Pariskog sporazuma i kao takva ima međunarodnu obavezu da učestvuje u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte. Pored toga, Srbija na putu ka Evropskoj uniji mora da ispuni brojne ekološke norme sadržane u poglavlju 27 i to za nju, u ovom trenutku, predstavlja nesavladivu prepreku.

Ova panel diskusija ima za cilj da pokrene ekološku raspravu u srpskom društvu i da pruži odgovore na brojna pitanja koja se javljaju u vezi sa klimatskim promenama, obnovljivim izvorima energije i alternativnim ,,zelenim” vidovima borbe za zdraviju životnu sredinu. Sve intenzivnije učešće civilnog društva u ovakvim debatama treba da ohrabri državne organe Srbije da se intenzivnije uključe u rešavanje problema koji se, bez izuzetaka, tiče svih nas. Jedna smo od prvih 10 zemalja u svetu koje su podnele svoje planove borbe protiv klimatskih promena i nema razloga da se ne nastavi istim tempom.

Učesnici ove panel diskusije biće:

  • Ana Repac, Sektor za zaštitu prirode i klimatske promene u Ministarstvu zaštite životne sredine
  • dr Vladimir Đurđević, Institut za meteorologiju Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu
  • Maja Turković, upravna direktorka Wind Power Inc.

Moderator: Radomir Jovanović, član UO Centra za međunarodnu javnu politiku.

PODELI
Prethodni članakKragujevac – 200 godina prve prestonice moderne Srbije (1818-2018)
Sledeći članakSrbija i klimatske promene kroz prizmu Pariskog sporazuma
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353