Predavanje ambasadora Francuske Republike pri Republici Srbiji Nj.E. gospodina Frederika Mondolonija, održano je 20. decembra na Fakultetu političkih nauka u organizaciji Centra za međunarodnu javnu politiku.

Na samom početku, prisutnima se obratio prodekan za osnovne studije prof. dr Darko Nadić izrazivši veliko zadovoljstvo na poseti ambasadora Francuske. Predsednik Centra za međunarodnu javnu politiku, MA Aleksandar Klarić, istakao da je dosadašnja saradnja sa ambasadom Francuske i Francuskim institutom bila izuzetno uspešna, kao i da će Centar u narednom periodu raditi na jačanju odnosa između Srbije i Francuske.

Nj.E. Frederik Mondoloni zahvalio se Centru za međunarodnu javnu politiku i Fakultetu političkih nauka na pozivu i dodao da mu je velika čast što je baš FPN prvi fakultet u Srbiji koji je posetio.  On je istakao da su studije na FPN-u veoma izazovne i interesantne i iskoristio je ovu priliku da ohrabri naše studente da uče francuski jezik. „Francuski jezik je jezik kulture i poezije, pored čega je koristan za zaposlenje kako u Francuskoj, tako i u drugim zemljama”. Ambasador je saopštio da je Francuska svake godine sve privlačnija za život ne samo zbog lepote same zemlje, već i zbog dinamike i inovacija koje pruža svojim građanima. Kada je u pitanju razmena studenata u okviru projekta Erazmus, Nj.E. gospodin Mondoloni je napomenuo da je ona veoma važna jer na taj način studenti stiču iskustva u oblastima obrazovanja i multikulturalnog razvoja.

Prilikom svog govora napomenuo je značaj saradnje između Srbije i Francuske, podsetivši na dešavanja u Prvom svertskom ratu kao i to da je Francuska Republika svesna cene koju je naša zemlja platila za vreme rata. „Svet je mnogo drugačiji nakon Drugog svetskog rata, sada se suočavamo sa globalnim izazovima poput terorizma, borbe za poštovanje ljudskih prava i razvojem digitalne industrije“. U toku izlaganja ambasador se dotakao teme evropskih integracija Srbije pohvalivši napredak koji naša zemlja ostvaruje u tom pogledu. Gospodin Mondoloni zaključio je da je Srbija jedan od ključnih partnera za saradnju u Istočnoj Evropi i iskazao želju za povećanje međunarodne trgovine.

Moderator događaja bio je koordinator tima za međunarodnu saradnju Centra za međunarodnu javnu politiku Marko Golubović.

Pročitajte više o srpsko-francuskim odnosima.

PODELI
Prethodni članakPredavanje Nj.E. Frederika Mondolonija, ambasadora Francuske Republike u Srbiji
Sledeći članakPredstavljeni rezultati istraživanja o rodnoj ravnopravnosti
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353