Član Saveta Centra za međunarodnu javnu politiku Igor Milić objavio je analizu egzodusa Rohindži iz Mijanmara u trećem ovogodišnjem izdanju geopolitičke zbirke Asocijacije za studiju, istraživanje i internacionalizaciju Evroazije i Afrike (ASRIE) sa sjedištem u Rimu.
Analiza se usresređuje na pomenutu humanitarnu krizu iz perpsektive odgovornosti za zaštitu (R2P). Načelna ideja je da navedena doktrina kodifikuje bitnu tačku teorijskog trenja koja mora biti uzeta u obzir prije diskusije bilo koje vrste praktičnih rješenja.
Konkretno, relevantna akademska građa o R2P ostavlja dilemu između zaštite građana, odnosno populacija. Takva, potpuno neistražena strana doktrine, omogućava raščlanjivanje više kategorija čija bi nas gruba obrada vratila na početak problema. Iz tog razloga, a manje intuitivno, izvodi se zaključak da skroman pristup poboljšanju humanitarnih sredstava međunarodne zajednice mora početi upravo od podrobne studije intersekcije gore pomenutih kategorija.
Više o ovome možete pročitati ovde.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353