U četvrtak 10. maja 2018. godine u Francuskom institutu u Srbiji održana je druga po redu panel diskusija posvećena jednom od najvećih globalnih problema današnjice – klimatskim promenama. Nakon obeležavanja godinu dana od donošenja Pariskog sporazuma 2016. kada je Centar prvi put ukazao javnosti na važnost i značaj ovog sporazuma i uopšte problema klimatskih promena, ovaj drugi panel je imao za cilj utvrđivanje trenutnog nivoa prilagođavanja Srbije na iste i izazova koji predstoje.

Učesnici na ovom panelu bili su:

  • Ana Repac, rukovodilac Grupe za prilagođavanje u Sektoru za zaštitu prirode i klimatske promene Ministarstva zaštite životne sredine
  • dr Vladimir Đurđević, Institut za meteorologiju Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu
  • Maja Turković, upravna direktorka Wind Power Inc. i programska direktorka Asocijacije za održivi razvoj.

Moderator panela bio je Radomir Jovanović, član UO Centra za međunarodnu javnu politiku.

Na samom panelu bilo je više reči o samom fenomenu klimatskih promenama i njihovog uticaja po čitav svet ali i Srbiju. Profesor Đurđević, jedan od naših najpriznatijih stručnjaka za klimatske promene, izneo je brojne katastrofalne posledice ako planeta nastavi da se zagreva po trenutnom ritmu. Istakao je da je cilj Pariskog sporazuma da se porast temperature ograniči na ispod 2 stepena Celzijusa kako bi se sprečio kataklizmični scenario. Takođe, bilo je više reči i o samom procesu i načinima prilagođavanja na klimatske promene kao i o konkretnim koracima koje može preduzeti svaki pojedinac.

Gospođa Repac je govorila o Nacrtu predloga Zakona o klimatskim promenama čija je izrada u toku, kao i o mehanizmima za priključivanje sveopštoj borbi za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. Predstavljene su obaveze koje Republika Srbija ima prema Okvrinoj konvenciji UN o promeni klime (UNFCCC) i Evropskoj uniji (Poglavlje 27) i zašto su zapravo ove obaveze ujedno i najskuplje i najkomplikovanije.

Upravna direktorka Wind Power je govorila o raspoloživim resursima obnovljivih izvora energije u Srbije i njihovom potencijalu iskorišćavanja. Gospođa Turković je u svom izlaganja iznela jedan detaljan prikaz uporednih troškova energije dobijene iz obnovljivih izvora energije i one dobijene sagorevanjem fosilnih goriva. Dotakla se obaveza Srbije prema Energetskoj zajednici i istakla da Srbija mora da osavremeni svoje energetske kapacitete i smanji birokratske procedure kako bi investitori mogli lakše da proizvodu ,,zelene kilovat časove“.

Centar za međunarodnu javnu politiku se ovom prilikom zahvaljuje učesnicima na gostovanju i odazivu, a Franucskom institutu i Ambasadi Republike Francuske u Srbiji na izuzetnoj saradnji i gostoprimstvu. Centar će i dalje nastojati da kroz konkretne aktivnosti temu klimatskih promena (i ekologije u celini) i dalje promoviše i popularizuje u Srbiji kako bi svest ljudi o ovom izuzetno važnom problemu vremenom dostigla zadovoljavajući nivo.

PODELI
Prethodni članakNAJAVA: Panel diskusija ,,Srbija i klimatske promene kroz prizmu Pariskog sporazuma”
Sledeći članakČlanovi Centra posetili ambasadu Savezne Republike Nemačke
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353