Panel diskusija je održana, u muzeju kikladske umetnosti, u Atini. Tema je bila budućnost glasanja u Americi. Na panelu su govorili Čarls Stjuart (profesor političkih nauka na MIT), Majkl Ertel (supervizor izbora 2016, država Florida) i Aristides Hatzis (profesor filozofije prava na Univerzitetu u Atini).

Prema nedavno objavljenoj anketi od strane „Survey Monkey“ oko 45 procenata Amerikanaca ima malo ili nimalo vere u demokratiju. U međuvremenu, prestiž američke demokratije širom sveta je dezorijentisan. Glasanje kao stub demokratije je kao nikada u fazi krize u Americi. Svedoci su izrazili zabrinutost nakon opštih izbora 2016. godine zbog navodno zastarelog i decentralizovanog izbornog sistema i možda najvažnije, oslanjanja na lošu tehnologiju kao i nedostatak sigurnosti od hakovanja, mešanja i zlonamernog uplitanja od strane spoljnih aktera.

Đorđe Terek, član Centra za međunarodnu javnu politiku
Đorđe Terek, član Centra za međunarodnu javnu politiku

Majkl Ertel je otvorio panel diskusiju njegovom čuvenom rečenicom „ne možete hakovati papir“. Panelisti ovog zasedanja i stručnjaci u ovoj oblasti, odbacili su sve sumnje koje se tiču hakovanja i intervenisanja od strane spoljnih aktera. Tvrdnje Čarlsa Sjuarta, pokazuju da Amerikanci, zapravo, beleže konstantan napredak kada su izbori u pitanju ali da vesti o hakovanju od strane Rusije koje su preplavile cele Sjedninjene Američke Države u veoma kratkom periodu, imaju negativan efekat na glasače.

On je takođe uporedio spoljne intervencije koje su bile usmerene prema glasačkom telu, sa napadom Japana na Ameriku za vreme Drugog svetskog rata. Govoreći da iako su svi znali da su šanse bile ravne nuli na strain Japana, Japan se odlučio za takav potez kako bi izazvao pometnju. U slučaju spoljne intervencije u Americi kako god, to se može smatrati uspešnim pokušajem s obzirom na činjenicu da je pokušaj mešanja u izbore izazvao negativan efekat na glasače.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353