Centar za međunarodnu javnu politiku u saradnji sa ambasadom Republike Francuske organizovao je panel diskusiju Godinu dana od COP 21 – Srbija na putu klimatskih promena u Francuskom institutu u Srbiji.

Učesnici panela bili su: Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, Danijela Božanić, šefica Odseka za klimatske promene u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Nj.E. Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Republici Srbiji i dr Ana Vuković, docent na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu na predmetu Meteorologija. Moderator diskusije bio je Radomir Jovanović, član UO Centra za međunarodnu javnu politiku, a učesnicima se na samom uvodu obratio i Aleksandar Klarić, predsednik Centra za međunarodnu javnu politiku.

Centar za međunarodnu javnu politiku je na jedinstven način obeležio godinu dana od početka 21. konferencije učesnica Okvirne konvencije UN za klimatske promene (COP 21) u Parizu, koja je rezultirala sveobuhvatnim klimatskim sporazumom. Na ovom panelu pokušali smo da kroz razgovor sa predstavnicima diplomatije, nauke i politike dođemo do određenih odgovora na klimatske promene i da uočimo moguća rešenja za Republiku Srbiju. Takođe, hteli smo da javnosti pokažemo jedan uspešan model na koji to može da se reši, a to je svakako Francuska.

Srbija ima obavezu da potrošnju energije iz obnovljivih izvora podigne na 27 odsto do 2020. godine, a do sada je uspela da dostigne na 23,12 odsto, što je dobar pokazatelj, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

,,To je podatak Sekretarijata Energetske zajednice, koji je danas prvi put izrečen, koji meni daje puno optimizma da ćemo do 2020. doći do 27 odsto, što je poprilično bio ambiciozan cilj, ali i naše aktivnosti su izuzetno posvećene ostvarivanju tog cilja”, rekao je Antić.

PODELI
Prethodni članakSeminar ,,Diplomatija za mlade“
Sledeći članakOdržan seminar „Diplomatija za mlade“
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353