Film ,,Predstavnici srpske diplomatije” premijerno je prikazan u sali Kancelarije za mlade povodom 29. maja koji se obežava kao Dan srpske diplomatije.

U popularnom Gnezdu na 6. spratu Beograđanke nakon obraćanja Aleksandra Klarića, predsednika Centra za međunarodnu javnu politiku, prisutni su mogli da pogledaju film u produkciji Centra. Klarić je naglasio da je Centar odlučio da na jedinstven način obeleži ovaj datum, kao i da  su članovi bili uključeni u niz aktivnosti koje su prethodile snimanju filma. Prema njegovim rečima, te aktivnosti najviše su se temeljile na ,,objavljivanju autorskih tekstova na osnovu kojih je ovaj film i napravljen”, naveo je Klarić i ocenio da je ovaj film kruna dosadašnjeg rada Centra za međunarodnu javnu politiku.

Dan srpske diplomatije obeležava se od 2015. godine u sećanje na dan osnivanja Knjaževske kancelarije inostranih dela Kneževine Srbije 29. maja 1839. Taj datum se smatra početkom profesionalne diplomatije u Srbiji.

Film je predstavio koordinator projekta Filip Mikanović, koji je naveo da je projekat koncipiran u vidu kratkih video prezentacija u kojima se ističu dostignuća i životni uspesi srpskih diplomata, pisaca i naučnika. O njihovoj diplomatskoj karijeri i istorijskoj ulozi javnost malo toga zna, pa je to i bio jedan od glavnih razloga za snimanje ovog filma. Pored Mikanovića, u realizaciji projekta učestvovali su Milica Golubović, Milijana Vasiljević, Luka Ugrica kao naratori dok je David Radanović bio iza kamere i glavni za montažu samog materijala.

Takođe, značajnu ulogu imali su i  Radomir Jovanović kao član Upravnog odbora i autor tekstova koji su poslužili kao materijal za scenario, ali i predsednik Centra Aleksandar Klarić.

Prisutnima je predstavljen deo filma koji se odnosi na diplomatske aktivnosti Iva Andrića, Milovana Milovanovića i Miloša Crnjanskog dok će nastavak filma koji obuhvata bogatu i značajnu karijeru Jovana Dučića, Milana Rakića, Jovana Ristića, Mihajla Pupina i Stojana Novakovića biti moguće pogledati na YouTube kanalu CMJP:

Prezentacija filma završena je himnom Republike Srbije „Bože pravdeu izvođenju Marije Ugrice koju je publika sa velikim oduševljenjem pozdravila jakim aplauzom. Nakon projekcije filma usledilo je predavanje mr Milana Krstića, asistenta na Fakultetu političkih nauka, o genezi razvoja diplomatske misli u Republici Srbiji. Krstićevo inspirativno predavanje otvorilo je niz tema o kojima su prisutni poveli diskusiju.

Centar za međunarodnu javnu politiku kao organizacija čije je uže polje delovanja međunarodna saradnja i diplomatija nastaviće sa sličnim projektima, a jedna od sledećih aktivnosti biće predstavljanje rezultata istraživanja ,,Stavovi studenata Beogradskog univerziteta o spoljnoj politici Srbije“ na konferenciji sredinom juna.

 

PODELI
Prethodni članakMiloš Crnjanski – avangardista u diplomatiji
Sledeći članakPredstavljanje rezultata istraživanja o spoljnoj politici Republike Srbije
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353