Članica Sektora za međunarodnu saradnju, Kristina Velimirović, učestvovala je na petoj godišnjoj međunarodnoj konferenciji koju organizuje ISAC fond, pod nazivom „ZSBP i evropski izbori 2019“. Konferencija je održana u Hotelu Metropol Palas, u Beogradu.

Tema konferencije bio je proces usaglašavanja Srbije sa spoljnom politikom EU, naročito oko pitanja koja se tiču Poglavlja 31 – Zajedničke spoljne, bezbednosne i odbrambene politike. Takođe, glavni fokus konferencije bio je na predstojećim evropskim izborima i šta oni znače za Srbiju kao kandidata za članstvo u EU. Razgovaralo se i o odnosu Rusije i EU iz perspektive država članica i njihovom uticaju na poziciju Srbije u kontekstu procesa pristupanja.

Konferenciju je otvorio Milan Pajević – Predsednik savetodavnog odbora ISAC fonda, poželevši dobrodošlicu govornicima i učesnicima.

Panelisti u prvom delu „Perspektive ZSBP nakon izbora u EU i uticaj na Jugoistočnu Evropu“ bili su: Elza Fenet, šefica odeljenja za Zapadni Balkan Evropske službe za spoljne poslove (EEAS); Aksel Kuhle, stalni nemački predstavnik u COELA komitetu; Oana Kristina Popa, ambasadorka Rumunije u Republici Srbiji; Vladimir Ateljević, savetnik ministarke za evropske integracije. Raspravu je moderirala Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Miščević je otvorila panel diskusiju i istakla da evropski izbori nikada nisu bili ovako bitni i ključni kao danas – upravo zbog budućnosti dalje integracije EU. Na pitanje kako Srbija pokazuje da deli i usvaja evropske vrednosti po pitanju evropske bezbednosti, napomenuto je da, iako Srbija učestvuje u brojnim aktivnostima pokrenutim od strane EU, poput mirovnih misija, ona i dalje pokazuje negativne trendove u usklađivanju sa spoljnopolitičkim deklaracijama i merama EU. Iako kritični prema ovakvoj stopi usaglašavanja, panelisti su se složili da podržavaju pristupanje Srbije EU i da smatraju da predstojeći izbori to nikako neće remetiti. Kako je istakla Elza Fenet, bez obzira na njihov ishod, Evropska unija će zadržati svoje osnovne principe.

Učesnici konferencije „ZSBP i evropski izbori 2019“
Učesnici konferencije „ZSBP i evropski izbori 2019“

Učesnici drugog panela „Odnosi EU i Rusije – perspektive država članica“ su bili: Mark Franko, viši naučni saradnik u Egmont Institutu; Dirk Šubel, šef odeljenja za Rusiju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS); Karsten Voigt, član upravnog odbora Nemačkog saveta za spoljne poslove (DGAP); Julija-Sabina Joja, viši istraživač u Global fokusu u Rumuniji i Ruslan Stefanov, programski direktor u Centru za studije demokratije u Bugarskoj. Moderator panela bio je Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda.

Panel je otvoren uvodnim izlaganjem svakog od govornika na temu odnosa EU i Rusije i kako se Srbija u njemu pozicionira. Više panelista je govorilo o promeni u odnosima EU i Rusije  2014. godine kada je Rusija podržala separatističke grupe u istočnoj Ukrajini i kada je izbila kriza u tom delu Evrope.

Više o samoj konferenciji pročitajte ovde.

PODELI
Prethodni članakSuecki kanal kao važan činilac međunarodnog položaja Egipta
Sledeći članakKatar – biser Persijskog zaliva
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353