Prošli put ste mogli da vidite našu (subjektivnu) listu od 10 najboljih filmova i pet najboljih serija koje se na neki način bave politikom. Veliki broj naših čitalaca (pa i sam autor ovih redova) je zahtevao da se postojeća lista dopuni još nekim naslovima kvalitetnih serija. Odlučili smo da vam izađemo u susret i predstavimo još devet kvalitetnih serijskih ostvarenja koje možete pogledati tokom ovih karantinskih dana.

Na predstojećem (nerangiranom) spisku možete naći prikaze istorijskih događaja, mini-serije, političku fikciju i serije koje se samo posredno bave politikom kroz druga značajna društvena pitanja.

Zapadno krilo (West Wing)
Česta pojava u serijama sa političkom tematikom je da se radnja odvija oko jednog lika, istaknute političke figure (poput predsednika, premijera, ministra i dr.) kojom se želi prikazati funkcionisanje te institucije u stvarnosti. Takve serije, poput Kuće od karata (House of Cards) se pretežno oslanjaju na glumačke bravure glavnog lika koji treba na svojim plećima da iznese celu seriju. „Zapadno krilo“ nam prikazuje sve političke intrige, dogovore i spletke u Beloj kući kroz perspektivu osoblja koji tu radi.

TV serije
Omot za seriju „Zapadno krilo“

Članovi kabineta predsednika SAD, ma koliko su često iza kulisa i nepoznati široj javnosti, značajni su jer snabdevaju najmoćnijeg čoveka u državi ključnim informacijama, savetuju ga kako da postupa u redovnim i kriznim situacijama i na kraju, nadmeću se za dobijanje viših i uticajnijih položaja u Beloj kući. Serija je emitovana pre sedam godina i za to vreme je sasvim iscrpno i detaljno obradila američki predsednički sistem i dala inspiraciju kasnijim ostvarenjima iz ovog žanra.

Redakcija (Newsroom)
U današnjem svetu, informativni mediji gube popularnost i bitku za veću gledanost od tabloidizovanih televizijskih stanica koje svojim senzacionalističkim naslovima i lažnim vestima privlače širu masu, stavljajući kvalitet svog sadržaja u drugi plan.

serije
Omot za seriju „Redakcija“

Vil Mekavoj, iskusni veteran „sedme sile“ odlučuje da se suprotstavi ovom trendu, okupljajući oko sebe tim kvalitetnih ljudi, koji su više od svega privrženi objektivnom izveštavanju u medijskoj etici. Njegova ACN televizija izveštava pravovremeno i tačno o aktuelnim događajima i problemima kritikujući savremene medije i samo društvo. Ukoliko ste izabrali novinarstvo kao svoj poziv, a gubite motivaciju ili preispitujete svoju prvobitnu odluku, pogledajte ovu seriju i povratite veru i odlučnost da ste načinili pravi izbor.

Najjači glas (The Loudest Voice)
Ukoliko vam se nije svideo prethodni predlog o medijskom kodeksu i etičkom izveštavanju, za vas smo spremili nešto dijametralno suprotno. Reč je o hit TV seriji iz produkcije HBO, koja prati poslednji period karijere kontroverznog televizijskog urednika i takozvanog medijskog konsultanta niza najmoćnijih konzervativnih političara i nekih američkih predsednika, Rodžera Ejlsa. Ovo biografsko remek-delo u sedam epizoda pokazuje kako je ovaj čovek bio ključna figura zaslužna za uspon moderne Republikanske stranke.

serije
Omot za seriju „Najjači glas“

Koncentrišući se ponajpre na prošlu deceniju u kojoj je Ejls bez sumnje postao de facto vođa stranke, serija se dotiče ključnih događaja u njegovom životu, uključujući iskustva sa svetskim vođama iz kojih se rodila njegova politička karijera, te optužbe za seksualno uznemiravanje i nagodbe koje su dovele do kraja njegove vladavine „Foks njuzom“. Rasel Krou je, zahvaljujući savremenim kostimografskim tehnikama, fizički skoro pa neprepoznatljiv, ali njegovo glumačko umeće, prikazano kroz interpretaciju jednog agresivnog, kontroverznog i nadasve zahtevnog lika, je jasno kao dan.

Naslednici (Succession)
Logan Roj i njegovo četvoro dece kontrolišu jedan od najvećih medijskih i zabavnih konglomerata u svetu. Serija „Naslednici“ prati porodicu Roj dok razmatra buduće poslovne poteze kad njihov ostareli otac odluči da se povuče iz firme. Ove godine izlazi treća sezona koja mora da dostigne visoke standarde kvaliteta koje su postavile prve dve sezone osvojivši dva Zlatna globusa.

serije
Poster za seriju „Naslednici“

Serije poput „Sopranovih“ i „Carstva poroka“ pripadaju istom žanru budući da se bave unutrašnjim odnosima unutar moćnih porodica, ali „Naslednici“ nam pružaju dodatnu dimenziju prikazivanjem moćne porodice u svetu medija, koja je sama po sebi specifična. Ukoliko ste zainteresovani kako funkcionišu najmoćniji mediji na svetu, kao i porodične intrige i spletke, obavezno pogledajte ovu hit seriju u produkciji HBO-a.

Vršilac dužnosti (Designated Survivor)
Da li ste se nekada pitali šta bi se desilo sa nekom državom ukoliko bi svi pripadnici izvršne i zakonodavne grane vlasti, koji su se okupili zbog nekog značajnog događaja, nastradali u nuklearnom ili terorističkom napadu? Kako bi odgovorili na ovaj hipotetički scenario, SAD su tokom 1960-ih godina, i straha od nuklearnog rata sa SSSR-om, ustanovili instituciju vršioca dužnosti (designated survivor) koga bira predsednik i sklanja ga na udaljeno i tajno mesto sa kog će pratiti događaj od najvišeg političkog značaja (predsednička inauguracija i govor o stanju nacije).

Poster za seriju „Vršilac dužnosti“
Poster za seriju „Vršilac dužnosti“

Ukoliko dođe do katastrofe tih razmera, vršilac dužnosti postaje sledeći (i jedini) sukcesor i preuzima predsedničke dužnosti. Upavo ova odredba američkog zakonodavstva je bila inspiracija Dejvidu Gugenhajmu za pisanje istoimene serije. Protagonista, Tom Kirkman, kojeg glumi izvanredni Kifer Saterlend, je marginalni član predsednikovog kabineta, koji zbog svoje nebitne uloge u ovoj administraciji biva izabran da ispuni ovu „formalnost“ tokom predsednikovog govora o stanju nacije. Kako će se stvari odigrati kada zapravo dođe do terorističkog napada? Uključite „Designated Survivor“ i saznajte sami.

Podmornica (Das Boot)
Radnja serije se odvija na jesen 1942. godine – tokom kulminacije Drugog svetskog rata. Sukob između neprijateljskih podmornica postaje sve intenzivniji. Priča prati mladu posadu nemačke podmornice U-612 koja kreće u svoju prvu misiju.

Poster za seriju „Podmornica“

Pored sukoba sa savezničkim podmornicama, nemačka posada mora da se suoči i sa povećanjim frustracijama unutar same podmornice. Klaustrofobija, paranoja i strah su konstantno prisutni kod mornara. Da ova ratna drama ne bi bila previše statična i kako bi prikazala još jedan segment rata na Zapadnom frontu, paralelno sa ovom, prati se priča Simone Štraser i francuskog pokreta otpora u luci La Rošel.

Svi gradonačelnikovi ljudi (Spin City)
Ukoliko ne želite da pratite neku ozbiljnu i zahtevnu seriju, već želite da odmorite glavu gledajući neko „laganije“ ostvarenje, ovaj sitkom je za vas. Radnja prati zamenika gradonačelnika Njujorka, Majka Flahertija (koga tumači Majkl Dž. Foks, najpoznatiji po glavnoj ulozi u filmu „Povratak u budućnost“) i njegovo osoblje koje pokušava da spasi smotanog gradonačelnika Rendala Vinstona od blamiranja pred medijima i svojim glasačima. Tvorci serije „Svi gradonačelnikovi ljudi“ su došli na ideju za seriju nakon što su videli Majkla Dž. Foksa u ulozi jednog od predsednikovih savetnika u filmu „Američki predsednik“ iz 1995. godine.

Omot za seriju „Svi gradonačelnikovi ljudi“
Omot za seriju „Svi gradonačelnikovi ljudi“

Budući da je patio od Parkinsonove bolesti, primetićete kako pomenuti glumac često skriva levu ruku od kamere, držeći je u džepu. Zbog svoje bolesti je na kraju i napustio seriju, ali je njegovo mesto u poslednjoj sezoni zauzeo Čarli Šin, preuzimajući tako prvu ulogu nakon rehabilitacije. Može se reći da, iako Čarli Šin nije uspeo da zameni svog prethodnika i iako je serija nakon te sezone prestala da se emituje, on je ipak oživeo svoju posrnulu karijeru pokazavši da je ekspert za sitkome. Tako je, između ostalog, i dobio ulogu u seriji „Dva i po muškarca“ koja mu je obeležila karijeru i po kojoj je ostao upamćen široj javnosti.

Gospodin Robot (Mr. Robot)
Oskarovac Rami Malek glumi Eliota, genijalnog mladog programera koji vodi dvostruki život. Ovaj introvertni mladić danju radi kao inženjer za sajber bezbednost, a noću kao haker. On pati od neobične duševne bolesti slične šizofreniji, koju uzaludno pokušava da drži pod kontrolom, redovno uzimajući i legalne i ilegalne lekove i posećujući svog psihoterapeuta. Njegov život se menja iz korena kada se pojavljuvju čudna mlada žena po imenu Darlin i tajanstveni sredovečni muškarac koji se predstavlja kao „gospodin Robot“ i koji za sebe tvrdi da je misteriozni vođa podzemne hakerske F-Society.

Omot za seriju „Gospodin Robot“
Omot za seriju „Gospodin Robot“

Oni nude našem protagonisti šansu da svoje hakerske veštine upotrebi u druge svrhe i pomogne im da sruše E-Corp, korumpiranu multinacionalnu finansijsku kompaniju za koju Eliot radi. Kroz unutrašnju borbu jednog lika sa samim sobom, prikazani su širi problemi savremenog društva kojim dominira krupni kapital i tehnologija onih koji taj kapital poseduju.

24 
Džek Bauer je direktor operativnih jedinica protivterorističke jedinice u Los Anđelesu koji se iz epizode u epizodu trka sa vremenom kako bi predupredio terorističke pretnje po svoju državu. Serija je nazvana ovako jer prikazuje suočavanje protagoniste sa pretnjama po nacionalnu bezbednost u tesnom vremenskom periodu. Ovaj format konstantno drži pažnju gledaocima koji s nestrpljenjem očekuju novi dan (narednu epizodu) i novi problem sa kojim se Džek Bauer suočava.

Omot za seriju „24“
Omot za seriju „24“

Zanimljivo je da je upravo uloga direktora Bauera bila „odskočna daska“ za Kifera Saterlenda, koga smo već pomenuli u seriji „Vršilac dužnosti“. Nesumnjivo mu je iskustvo u seriji „24“ umnogome pomoglo da ostvari dobar utisak u ulozi predsednika SAD u gorepomenutoj seriji.

Naslovna fotografija: Glenn Carstens-Peters on Unsplash  

Pročitajte prethodni spisak predloženih filmova i serija.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353