U petak 23. oktobra 2015. godine u amfiteatru Fakulteta političkih nauka, Univerziteta u Beogradu, održana je tribina pod nazivom „Položaj Srbije u međunarodnim odnosima“ kojom je svečano otvoren Centar za međunarodnu javnu politiku. Gost prve tribine je bio ministar spoljnih poslova Republike Srbije i predsedavajući OEBS-a gospodin Ivica Dačić.

Pre same tribine dekan Fakulteta političkih nauka prof.dr Dragan Simić organizovao je prijem u dekanatu za ministra Dačića tokom kojeg je bilo reči o stanju na fakultetu kao i budućim projektima. Gospodin Dačić se prisetio svojih studentskih dana na fakultetu i obećao veću državnu pomoć samoj ustanovi.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio Aleksandar Klarić, predsednik Centra za međunarodnu javnu politiku, koji je pozdravio uvažene goste i poželeo  im dobrodošlicu. Klarić je govorio o samoj ideji i viziji osnivanja centra kao i planovima za budućnost.

„Kada smo krenuli sa ovom idejom bili smo svjesni da je tajna uspjeha u postojanosti namjere, a naša namjera je bila da napravimo organizaciju sa kojom će se ponositi naš fakultet koji je, nećete mi zamjeriti ako kažem, prepoznat kao mjesto okupljanja najvećih stručnjaka iz oblasti međunarodne politike. Pri tome bili smo svjesni da je svaki uspjeh trijumf upornosti, a mi osnivači Centra za međunarodnu javnu politiku bili smo uporni da na prvoj tribiniu pozovemo nikoga drugoga do prvoga čovjeka srpske diplomatije“, istakao je Klarić.

Predsednik je iskoristio priliku da se u ime Centra zahvali dekanu Fakulteta političkih nauka prof. dr Draganu Simiću i prof. dr Slavici Đukić Dejanović na bezrezervnoj podršci i razmijevanju koju su ukazali.

Dačić: „Srbija mora da igra otvorenih karata u svetu u kom svi svoje karte kriju“

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je pred studentima FPN da Srbija mora da igra otvorenih karata u svetu u kom svi svoje karte kriju. ,,Srpski narod ima dva uva, na jedno sluša radio London, a na drugo radio Moskvu. Treba igrati otvorenih karata u svetu, koji svoje karte krije. Ali to je jedini način da ne upadnemo u konfuziju, da ne znamo na koju ćemo stranu. Ko stoji nasred puta, postoji velika šansa da ga neko zgazi“, rekao je Dačić.

,,Srbija je ako ništa drugo shvatila, da ima pravo na svoj interes i na svoj plan. Razabrati šta će nam poturati kao tuđe interese, a šta mi zelimo, to je već teži deo posla da shvatimo“, rekao je Dačić. ,,Tema tribine na Fakultetu političkih nauka bila je položaj Srbije u međunarodnim odnosima. A on je bio najbolji za vreme Josipa Broza Tita“, zaključuje Ivica Dačić.

,,Ne patim ja za Titom, ali patim za onom spoljnom politikom“

Ministar spoljnih poslova izjavio je danas i da je potrebno da Srbija prihvati da je mala zemlja i da bude svesna svog položaja u svetu, ali i da ,,mora da ojača svoju spoljnu politiku i međunarodni položaj“. Srbija mora da se kreće ka svom cilju, Evropskoj uniji, oslobođena iluzija i mitova o svojoj veličini, ali mora da zna i šta je njen državni interes – rekao je Dačić na tribini.  On je kazao da ne pati za bivšom Jugoslavijom već za spoljnom politikom.

Ne patim ja za Titom, nego žalim što nemamo takvu spoljnu politiku. Želim da Srbija bude poštovana, a ne da nam Letonija i Estonija dele lekcije o demokratiji –  kazao je Dačić. On je kazao da Srbija mora da traži ,,minimalni zajednički imenitelj sa velikim silama“. Dodao je da je Srbiji EU potrebna zbog zajedničkih vrednosti, ali i iz ekonomskih razloga.

– Srbija nije Švajcarska, ili Norveška, gde se živi bolje i koje bi EU trebalo da daju više nego ona njima. Srbija pripada kategoriji zemalja koje će dugo dobijati više od EU (nego što će davati)“, kazao je Dačić.

Govoreći o Dejtonskom sporazumu, Dačić je kazao da se zemlje na Balkanu u vreme godišnjica takvih dešavanja međusobno optužuju ko je i koliko kriv.

– Balkan je takvo područje. Bilo je krvi koliko hoćete i sad je red da malo osetimo med – kazao je Dačić.

Video izveštaj Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Izveštaj televizije N1.

Izveštaj televizije B92.

Izveštaj na sajtu Fakulteta političkih nauka.

PODELI
Prethodni članakIran – povratak u koncert nacija
Sledeći članakOdnos Evrope prema Prvom srpskom ustanku
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353