Foto monografija „Baku“ predstavljena je 14. juna u kafeu knjižare Delfi, u holu Studentskog kulturnog centra u Beogradu. Prisutnima su o njoj govorili autorka Nargiz Mamadova, književnica Milica Jeftimijević Lilić, i Zoran Rapaić, ispred izdavačke kuće Admiral books, izdavača ove knjige.  

Gostima se prvi obratio Zoran Rapaić, koji je istakao da je izdavanje monografije „Baku“ za njegovu kuću bio neobičan poduhvat, budući da nije mnogo znao ni o Azerbejdžanu ni o njegovom glavnom gradu, a da je monografija urađena na ponos i kuće i autorke. Rapaić je takođe naveo da je ova promocija urađena više kao razgovor prijatelja, dok će zvanično predstavljanje biti priređeno u septembru ili oktobru, pred beogradski Sajam knjiga.

Nargiz Mamadova, članica Azerbejdžanskog kulturnog centra u Beogradu je, pozdravljajući prisutne, istakla da već dve godine živi u Srbiji, koju je toliko zavolela da je ona postala njena druga otadžbina. Zatim je, govoreći o svojoj zemlji, navela da je Azarbejdžan država bogate tradicije, a da Baku, u kome je ona rođena, u srcu svakog Azerbejdžanca zauzima posebno mesto. Zato je na ovaj način želela da svoj rodni grad predstavi srpskoj publici, i prikaže njegove znamenitosti, i one iz prošlosti, i one moderne.

Mamadova se takođe zahvalila Kulturnom centru Azerbejdžana i ambasadi te zemlje zbog pomoći pri radu na knjizi, koja je njeno drugo delo za vreme boravka u Srbiji, jer je prole godine u izdanju Azerbejdžanskog kulturnog centra, izdata knjiga Bahrama Bagirzade o azerbejdžanskoj kuhinji „Moja omiljena jela“, koju je Nargiz prevela na srpski.

Na promociji je o svojim utiscima o Azerbejdžanu i Bakuu govorila i književnica Milica Jeftimijević Lilić, autorka pesme „Baku, opet ću ti doći“, koju je pročitala prisutnima. Ona je  navela da ju je na pisanje ove pesme inspirisala poema Sergeja Jesenjina, koju je on ispevao na rastanku sa ovim gradom.

Posle pozdravih govora, gostima je prikazana i video-prezentacija sa najznačajnijim fotografijama iz monografije „Baku“, uz izvođenje pesama Rašida Bejbutova o ovom gradu, a zatim je umetnica Ivana Munđa otpevala azerbejdžansku narodnu pesmu „Sari Gelin“.

Promociji su prisustvovali brojni gosti među kojima je bio i narodni poslanik Dragomir Karić, član parlamentarne grupe za prijateljstvo sa Azerbejdžanom i član Društva srpsko-azerbejdžanskog prijateljstva. On je, obraćajući se prisutnima, istakao lepotu azerbejdžanskih žena, i naveo da je ta zemlja pravi primer multikulturalizma i zajedničkog života različitih etničkih i verskih zajednica.

Prisutni su bili i ostali članovi Društva srspko-azerbejdžanskog prijateljstva, kao i i Mišel Zubenica, izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku.

Na završetku promocije, autorka Nargiz Mamadova je odgovarala na pitanja gostiju, da bi na samom kraju bilo odlučeno da Nargiz napravi sličnu monografiju o Beogradu, koja će biti prestavljena u Bakuu.

Autor: M. Đorđević/EVROAZIJA.INFO (Preuzet tekst)

PODELI
Prethodni članakČlanovi CMJP održali sastanak sa predstavnicima ambasade Italije
Sledeći članakCitius, Altius, Fortius: letnje OI u Riu
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353