U četvrtak 10. decembra 2015. na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu, u organizaciji Centra za međunarodnu javnu politiku održana je tribina pod nazivom ,,Srbija između Istoka i Zapada“ na kojoj su govorili Milovan Drecun – narodni poslanik Srpske napredne stranke, prof. dr Vladimir Marinković – potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije i član predsedništva Socijaldemokratske partije Srbije, dr Dijana Vukomanović – narodna poslanica, šefica delegacije Narodne skupštine u PS OEBS  i predsednica Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije i  Jovan Palalić – generalni sekretar Srpske narodne partije.

Pred početak tribine predsednik Centra za međunarodnu javnu politiku Aleksandar Klarić zajedno sa članovima Upravong odbora Centra, održao je sastanak sa  uvaženim učesnicima na kojem je predstavio cilj i viziju našeg Centra kao i govorio o budućim planovima.

Istakao je da je upravo jedan od naših osnovnih ciljeva da podstaknemo saradnju sa unutrašnjim političkim subjektima i ustanovama što upravo predstavlja i današnja tribina.  Moderator tribine, izvršni direktor Centra Mišel Zubenica rekao je da naziv tribine ,,Srbija između istoka i zapada“ na najbolji način održava spoljno političku poziciju naše zemlje jer se Srbija nalazi na takvom geografskom području gde su velike sile oduvek želele da ostvare dominantan uticaj.

Srbija između istoka i zapada
Članovi Centra

„Pošto se Srbija nalazi na putu ka Evropskoj uniji, a sa druge strane odžržava čvrste i prijateljske veze sa Ruskom federacijom, mnogi smatraju da se naša zemlja zbog toga nalazi između čekića i nakovnja, međutim Srbija je jedna od retkih zemalja koja je uspela da sačuva i produbi partnerstva sa prijateljima kako na istoku tako i na zapadu”- izjavio je Zubenica.

Uvaženi gosti su govorili o spoljnopolitičkoj poziciji Srbije i kakvu bi Srbija trebala da vodi spoljnu politiku u budućem periodu. Teme koje su bile dominatne u konstruktivnoj diskusiji bile su uloga Srbije tokom predsedavanja organizacije OEBS-a, uslovljenost otvaranja prvih poglavlja sa EU pitanjem Kosova i Metohije, srpsko-ruski odnosi, inteziviranje saradnje između Srbije i SAD kao i pitanje pozicije Srbije u regionu.

PODELI
Prethodni članakTribina ,,Srbija između Istoka i Zapada“
Sledeći članakŠto se grbo rodi, vrijeme ne ispravi
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353