Akcija pomaganja deci na KiM i ove godine naišla je na ogroman uspeh, a osmesi i sreća na licima dece u enklavama bili su trofej ovog humanitarnog konvoja.

U periodu od 29. do 31. marta članovi Centrа za međunarodnu javnu politiku (zajedno sa drugim studentima iz Beograda) krenuli su po drugi put na Kosovo i Metohiju kako bi zaokružili svoju humanitarnu akciju započetu u novembru 2018. godine.

Nakon subotnje posete (30. mart) Pećkoj patrijaršiji i Visokim Dečanima, studenti su stigli u Orahovac gde su i namenili najveći deo pomoći za decu od vrtića, preko osnovne do srednje škole. Tom prilikom su obišli crkvu, uručili deci paketiće, a potom je usledio obilazak Osnovne škole „Dositej Obradović“ i Gimnazije Orahovac. Kako je najveći deo sredstava bio usmeren baš ovoj školi, studenti su direktorki, nastavnicima i deci uručili set za biologiju kojim će biti opremljen kabinet biologije za osnovnu i srednju školu, koje se nalaze u istoj zgradi.

Mališani iz Orahovca sa paketićima koje je obezbedila kompanija „A&P“ (Foto: Katarina Steljić)
Mališani iz Orahovca sa paketićima koje je obezbedila kompanija „A&P“ (Foto: Katarina Steljić)

Radomir Jovanović, kao vođa puta i jedan od pokretača akcije za pomoć školama na KiM, kazao je da je prvi put u Orahovcu i da su Srbi u njemu kao u klještima između onih koji im ne žele dobro. U svom obraćanju Jovanović je istakao da su oni živi svedoci da ovde živi naš narod, te da 70-oro dece od 300 ljudi koliko živi na ovom prostoru je procenat sa kojim ne može da se poredi 90 odsto opština u Srbiji. On se zahvalio svima u Orahovcu što čuvaju Srbiju i srpstvo tamo gde je danas najteže biti Srbin. Direktorka Gimnazije Orahovac Dobrila Vitošević mu je, u znak zahvalnosti zbog pomoći Centra, uručila zahvalnicu koja je kaligrafski rad učenice Ljubice Micić iz Velike Hoče.

Radomir Jovanović i Aleksandar Klarić sa decom u Orahovcu (Foto: Katarina Steljić)
Radomir Jovanović i Aleksandar Klarić sa decom u Orahovcu (Foto: Katarina Steljić)

Severni deo Orahovca u kom preostali Srbi u ovom gradu žive jeste svojevrsni geto budući da se tamošnja deca i meštani mogu slobodno kretati samo u krugu od 200-300 metara. To je zaista nesvakidšnja situacija i, svakako, nedostojna 21. veka. Zbog toga nam je primarni cilj bio da pomognemo tu decu čija su osnovna ljudska prava danas itekako ugrožena.

Nakon puna dva sata provedena u Orahovcu, studenti su obišli manastir Zočište posvećen Svetom Kozmi i Damjanu i krenuli dalje put Velike Hoče gde su ih sačekala deca iz OŠ „Svetozar Marković“. Velikodušno i sa osmehom na licu ih je ugostio direktor škole Marko Spasić, kome su studenti uručili laptop računar, a nakon toga usledila je igra do kasno uveče i deljenje paketića predškolcima i osnovcima.

Sofija Stanković i Katarina Steljić sa decom iz Velike Hoče (foto: Katarina Steljić)
Sofija Stanković i Katarina Steljić sa decom iz Velike Hoče (Foto: Katarina Steljić)

Dan pun radosti, suza, osmeha i obostranog zadovoljstva završio se noćenjem u Velikoj Hoči, a naredni dan (31. mart) su studenti započeli liturgijom u manastiru Sveti Arhangeli, nakon čega su se zaputili u Prizren. U gradu cara Dušana, studenti su imali prilike da posete Bogosloviju, Bogorodicu Ljevišku, Saborni hram Svetog Đorđa, kao i čuvenu tvrđavu Kaljaja sa koje se pruža neverovatan pogled na čitav grad na Bistrici.

Pogled sa tvrđave Kaljaja na Prizren (Foto: Radomir Jovanović)
Pogled sa tvrđave Kaljaja na Prizren (foto: Radomir Jovanović)

Kako bi ovo hodočašće bilo potpuno, u povratku su studenti obišli i četvrti manastir pod zaštitom UNESKO – manastir Gračanicu, da bi svoje putovanje završili posetom još jednom istorijskom lokalitetu – Gazimestanu u dolini Kosova Polja na kome se 1389. odigrao čuveni Boj na Kosovu. Odatle smo se zaputili ka Leposaviću i dalje ka Beogradu.

Članovi Centra sa ostalim studentima na Gazimestanu (Foto: Katarina Steljić)
Članovi Centra sa ostalim studentima na Gazimestanu (Foto: Katarina Steljić)

Na samom kraju želimo da se zahvalimo Kancelariji za Kosovo i Metohiju bez čije podrške ovaj put ne bi bio moguć kao i Aleksandru Vojnoviću i prijateljima iz kompanije „A&P“, ovlašćene punioince za brend „Pepsi“ koji su prepoznali značaj naše akcije i obezbedili lepe poklone za đake. Ogromnu zahvalnost dugujemo i Studentskom parlamentu Pravoslavno bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Studentskom domu „4. april“ iz Beograda, Oliveri Radić, učiteljici i novinarki iz Orahovca, Marku Spasiću, direktoru OŠ „Svetozar Marković“ u Velikoj Hoči, Negovanu Mavriću, našem domaćinu u Hoči i svim ocima, braći i sestrama iz naših manastira na gostoprimstvu.

Kao posebnu čast i priznanje za ovaj naš rad ističemo i činjenicu da je o našoj humanitarnoj akciji izvestila čak i Mitropolija crnogorsko-primorska i njen radio Svetigora koji je nam je posvetio veliku pažnju. Takođe, vest o ovoj poseti objavili su Tanjug kao i radio Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Slovo ljubve. To je prava kruna humanitarne akcije u organizaciji Centra za međunarodnu javnu politiku i jasan pokazatelj da su naše namere iskrene, čestite i pune ljubavi prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Oni i njihova ljudska prava su danas najviše ugroženi te mi pozivamo sve studente, organizacije i dobrotvore da ih posete i da im odnesu pomoć. Sigurni smo da će učiniti pravu stvar.

Pogledajte kako je to izgledalo prošle godine.

PODELI
Prethodni članakEvolucija NATO strategije odvraćanja: Deo četvrti (Brisel 2018)
Sledeći članakVenecuela između slobode i „slobode“
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353