Centar za međunarodnu javnu politiku je u periodu od 14. do 22. novembra sproveo istraživanje javnog mnjenja na temu studiranja u vreme epidemije virusa korona. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1800 studenata na svim nivoima studija. Među njima je najveći broj studenata sa Univerziteta u Beogradu (64%) i Novom Sadu (20%). U istraživanju su učestvovali i studenti iz Kragujevca i Niša, kao i sa visokih strukovnih škola i privatnih fakulteta. Ispitanici su imali priliku da iskažu svoje stavove i iskustva studiranja u novim okolnostima, kao i da ocene kvalitet onlajn nastave, rad profesora i da daju mišljenje o drugim važnim studentskim pitanjima. 

Epidemija snizila kvalitet obrazovanja

Najveći broj studenata, njih 76%, ocenjuje da je epidemija snizila kvalitet visokoškolskog obrazovanja u Srbiji. Približan je i procenat onih koji smatraju da onlajn nastava nije adekvatna zamena za tradicionalno održavanje nastave – 72%. Ovaj stav potkrepljuju i sledeći podaci – 63% studenata je navelo da im je zbog onlajn nastave bilo znatno teže da savladaju gradivo. Čak 83% ispitanika je istaklo da su u letnjem semestru, u vreme vanrednog stanja i ograničenog kretanja imali problema sa motivacijom za učenje.

Prednosti i mane onlajn polaganja ispita

Ipak, značajan je i procenat onih koji ističu da bi im najviše odgovarao kombinovani model nastave – jedna trećina ispitanika. Po pitanju uvođenja onlajn polaganja ispita, mišljenja su
podeljena. Pedeset pet posto smatra da bi to bilo korisno u ovom trenutku. Četrdeset pet posto smatra da bi, zbog mogućnosti zloupotrebe i neravnopravnih uslova, uvođenje onlajn ispita bilo kontraproduktivno.

Studentima nedostaju odlazak na fakultet i druženje

Studenti su jednoglasni u oceni da im su u periodu vanrednog stanja najviše nedostajale dve stvari – „živa reč profesora” i druženje sa kolegama između predavanja. Veliki izazov tokom karantina bio je očuvati kako fizičko, tako i mentalno zdravlje. U tom kontekstu, obeshrabruje podatak da je 86% studenata izjavilo da ih fakultet nije informisao o licima i službama kojima se mogu obratiti za psihološko savetovanje. Petnaest posto studenata nije dobilo adekvatnu psihološku podršku jer nisu imali informaciju kome mogu da se obrate.

Na fakultetima se poštuju epidemiološke mere

Ohrabruje podatak da je na najvećem broju fakulteta tokom perioda vanrednog stanja na neki način održavana nastava – 67%. Profesori su uglavnom bili dostupni studentima za konsultacije, a studenti su lako mogli da pristupe materijalu za učenje. Visok procenat studenata je izjavio da se na fakultetima poštuju sve propisane epidemiološke mere – 92%, kao i da ih je uprava fakulteta blagovremeno obaveštavala o svim važnim informacijama – 71%.

Neki fakulteti povisili školarine

Studenti su nezadovoljni činjenicom da najveći broj profesora nije ispoštovao preporuku resornog ministarstva o redukciji gradiva za 20%. Više od 70% profesora nije uzelo u obzir ovu meru. Takođe, 15% ispitanika je navelo da su povećane cene školarina, što nekima znatno otežava finansijsku situaciju u kojoj se nalaze.

O rezultatima istraživanja na temu virusa korona, možete pogledati ovde.

________________________________________________________________________

Naslovna fotografija: Pixabay.com

Detaljan izveštaj možete pogledati ovde: Studiranje u doba epidemije virusa korona – izveštaj

PODELI
Prethodni članakRestoring American leadership under Biden – Home and Abroad
Sledeći članakIntermarium – Poljska vizija Evrope
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353