Centar za međunarodnu javnu politiku želi da obavesti javnost da će u njegovoj organizaciji sedmoro srpske dece iz sela Vidanje u opštini Klina na Kosovu i Metohiji, ovoga leta boraviti na Jadranskom primorju.

Nakon predavanja francuskog humanitarca Arnoa Gujona o položaju srpskog naroda i humanitarnoj krizi u enklavama u decembru 2017. i održane posete južnoj srpskoj pokrajini marta ove godine, letovanje dece iz sela Vidanje (u koje je odnešen najveći deo ovogodišnje humanitarne pomoći) predstavljaće krunu ovogodišnje kampanje Centra za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji. Sedmoro srpske dece i tri njihova pratioca će boraviti u Igalu od 27. juna do 6. jula 2018. godine.

Ovim putem želimo posebno da se zahvalimo Kancelariji za Kosovo i Metohiju na obezbeđenom prevozu, porodici Salihagić (naročito Jasmini uz čiju pomoć smo i krenuli u akciju) iz Igala na ustupljenim apartmanima, kao i Turističkoj organizaciji Herceg Novi na obezbeđenoj ishrani za svih 10 dana. Takođe, TO Herceg Novi će decu povesti i na jednu ekskurziju i obilazak celokupne obale Jadranskog mora brodom, što će za njih biti poseban doživljaj. Pored njih, veliku zahvalnost dugujemo i gospodinu Božidaru Šarkoviću, predsedniku privremenog organa opštine Klina na koordinaciji i kontaktu sa porodicama dece.

Centar želi da ovom akcijom utiče na ostali deo srpske naučne, kulturne i akademske javnosti kako bi se priključili jednoj opštoj borbi za očuvanje srpskog identiteta i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Želimo da na sopstvenom primeru pokažemo da saradnja civilnog društva, vladinog sektora i privrednih subjekata može dati veoma pozitivne rezultate.

Radomir Jovanović sa decom
Radomir Jovanović sa decom

Jovanu, Jeleni, Jovani, Pavlu, Neveni, Stefanu i Pavlu će ovo biti prvi odlazak na more i prvi, malo dalji, izlazak iz enklave u kojoj obespravljeni žive od kad znaju za sebe. Ono što je za nekoga svakodnevica, za njih je nesvakidašnja situacija, pa čak i 10 dana van svog sela. Zato Centar poziva sve društvene subjekte u Srbiji da se priključe ovoj akciji i nađu načina da kroz humanitarni rad pokažu i svoju društvenu odgovornost prema najugroženijima.

Takođe, koristimo ovu priliku da sve one koji će boraviti u Igalu u pomenutom periodu pozovemo da obiđu ovu decu, pruže im podršku i odnesu im neophodnu pomoć. Iako se nalaze u teškom životnom i materijalnom položaju ova deca su skromna i sve što im treba jeste topla reč podrške i znak da nisu zaboravljeni. Ipak, i pored svega toga sigurni smo da sladoled u vrelim letnjim danima sigurno neće odbiti. Stoga ih obiđite i podržite da im ovo letovanje ostane zauvek u sećanju.

Ovako je to bilo u martu.

PODELI
Prethodni članakFudbal, košarka i reciklaža: slučaj Najki (Nike)
Sledeći članakSedamdeset godina od Rezolucije Informbiroa (1948-2018)
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353