Njegova ekselencija gospodin Amr Fathi Mohamed Alguvejli, ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji, na poziv Centra za međunarodnu javnu politiku održao je predavanje pod nazivom „Uloga Egipta u međunarodnim odnosima u 21. veku“, u sredu 15. maja u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

Pored MA Aleksandra Klarića, predsednika Centra, koji je bio uvodničar i domaćin, svoju ocenu srpsko-egipatskih odnosa dao je i profesor dr Zoran Krstić sa Fakulteta političkih nauka, koji je kao rukovodilac master programa Evropska politika i upravljanje krizama pri Univerzitetu, ukratko predstavio ovaj program publici. Profesor Krstić je ukazao na važnost organizovanja ovakvih predavanja u kojima mladi ljudi mogu da iz prve ruke dobiju sve relevantne informacije u vezi sa političkim procesima i međunarodnim odnosima.   Na samom početku, predsednik Klarić je istakao da su članovi Centra u prethodnom periodu serijom tekstova i analiza pokrenuli projekat koji će se ticati izučavanja bilateralnih odnosa dveju zemalja kao i položajem Egipta u međunarodnim odnosima. U ime Centra za međunarodnu javnu politiku predsednik Aleksandar Klarić je, na osnovu odluke Upravnog odobra, uručio plaketu Nj.E. gospodinu Alguvejliju za  podršku u zbližavanju mladih Egipta i Srbije i jačanju bilateralnih odnosa naših prijateljskih zemalja.

Predsednik Centra MA Aleksandar Klarić uručuje plaketu Nj. E. Amr Fathi Mohamed Alguvejliju, ambasadoru Egipta
Predsednik Centra MA Aleksandar Klarić uručuje plaketu Nj.E. Amr Fathi Mohamed Alguvejliju, ambasadoru Egipta

Njegova ekselencija je na samom uvodu istakla kako se Egipat danas uveliko razvija i kako njegova pozicija na međunarodnom planu sve više jača. S tim u vezi on je napomenuo da je marta ove godine Egipat, u svom poznatom letovalištu Šarm el Šeiku, bio domaćin prvog dvodnevnog samita između lidera Evropske unije i Arapske lige kojim je predsedavao egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi uz pomoć predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska. To, ali i ovogodišnje egipatsko predsedavanje Afričkom unijom, pokazuje izvesnu diplomatsku incijativu Egipta koji organizacijom ovakvih događaja želi da istupi u međunarodnim odnosima. Amabasdor je, tom prilikom, napomenuo i prošlogodišnji Svetski forum mladih koji se održao u već pomenutom letovalištu i koji je pokazao da Egipat itekako ima nameru da mlade ljude širom sveta povezuje i da se sve više otvara ka mladim ljudima i studentima koji bi hteli da žive i studiraju u ovoj zemlji. Centar je imao tu čast da njegov predsednik prisustvuje ovom značajnom diplomatskom skupu.  Ambasador je takođe naglasio da je zvanični Kairo deo kineske incijative „Pojas i put“ jer predsednik Sisi veruje da je to odličan način da i Egipat profitira od izuzetno plodotvorne saradnje sa Kinom ali i od razvoja međunarodne trgovine, što je glavni prioritet Si Đinpingove strateške inicijative.

Gospodin Alguvejli se potom osvrnuo i na činjenicu da se Egipat užurbano razvija i da se na samo 45 kilometara istočno od aktuelne prestonice Kaira, a na pola puta do Sueckog kanala gradi čitav jedan novi, još uvek neimeovani, grad koji bi trebalo da postane nova egipatska prestonica. Projekat, koji je započet 2015. godine, ima za cilj da rastereti prenaseljeni Kairo, premesti sve političke, privredne, obrazovne, medicinske i kulturne institucije u novi, po svim parametrima i predviđanjima „pametni grad“. Biće izgrađen po najmodernijoj tehnologiji, a planira se izgradnja parka dvostruko većeg od Central parka u Njujorku, veštačkih jezera, tematskih parkova poput Diznilenda, solarnih farmi, dok bi novi međunarodni aerodrom trebalo da bude glavna poveznica sa svetom koji će stvoriti novu turističku destinaciju u najmoćnijoj zemlji afričkog kontinenta.

Publika pažljivo prati predvanje gospodina Alguvejlija, Univerzitet u Beogradu, 15. maj 2019.
Publika pažljivo prati predavanje gospodina Alguvejlija, Rektorat Univerziteta u Beogradu, 15. maj 2019.

Nj.E gospodin Agluvejli  je posebno apostrofirao odlične srpsko-egipatske bilateralne diplomatske odnose, koji imaju dugu i bogatu istoriju, navodeći u kojim sve poljima ta saradnja može biti dodatno osnažena. Govornici i učesnici predavanja su složni u oceni da su ti odnosi sve jači i sve intenzivniji. Pored toga, ambasador je naglasio da je Egipat, kao najveći kupac pšenice na svetu, nedavno sa srpskom vladom dogovorio sve uslove oko potencijalnog izvoza srpske pšenice. Prema rečima ambasadora, „otklonjene su sve prepreke u pogledu fitosanitarne ispravnosti pšenice i da sada sve ostaje na međunarodnim organizacijama koje bi trebalo da posreduju u tom izvozu“. Ambasador Egipta je takođe naglasio da je poljoprivreda upravo ta spona koja u narednom periodu može ojačati srpsko-egipatske privredne odnose koji su, nakon raspada SFRJ, bili na jako niskom nivou. Srbija pored pšenice, Egiptu može da ponudi i voće, u prvom redu, maline, a Egipat Srbiji mango „i to je odlična stvar za razvoj naših odnosa“, naglasio je on. Na samom kraju ambasador je naglasio da se Egipat zalaže za „borbu protiv organizovanog terorizma“ i da se nada da će se izraelsko-palestinski sukob okončati u narednom periodu.

Centar, ovom prilikom, želi da se zahvali Ambasadi Arapske Republike Egipat u Srbiji na izuzetno uspešnoj i prijateljskoj saradnji u prethodnom periodu ali i ambasadoru Amr Fathi Mohamed Alguvejliju na tome što se otvoreno zalaže za jačanje srpsko-egipatskih bilateralnih odnosa. Takođe, zahvalnost dugujemo i Rektoratu Univerziteta u Beogradu, profesoru dr Zoranu Krstiću i asistentu Stefanu Surliću na dosadašnjoj partnerskoj saradnji.

Upoznajte Egipat.

PODELI
Prethodni članakVišegradska grupa – skladni kvartet centralne Evrope
Sledeći članakBožidar Aleksandrović: „Napravimo od Šumadije srpsku Toskanu!“
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353