U četvrtak 8. novembra održan je sastanak između predstavnika Centra za međunarodnu javnu politiku i Nacionalne škole za administraciju iz Francuske (ENA). Ova eminentna obrazovna ustanova za školovanje kadrova u državnoj administraciji Francuske izrazila je želju da svoje iskustvo prenese i na Srbiju, pa su kao partneri u tom povezivanju Srbije i Francuske odabrani Centar za međunarodnu javnu politiku i Fakultet političkih nauka u čijim prostorijama je sastanak i održan.

Ecole Nationale d’Administration (na srpskom Nacionalna škola za administraciju) glavna je obrazovna institucija za obuku i školovanje državnih kadrova u Francuskoj u kojoj razni eksperti i profesionalci iz oblasti javne uprave prenose svoja formalna i neformalna znanja budućim državnim službenicima. ENA ima zavidan kredibilitet u Francuskoj budući da ona radi na tome da svi budući državni kadrovi budu maksimalno obučeni za posao u javnoj upravi. Kroz razvijanje tzv. mekih veština, podizanje digitalnih sposobnosti i praktičnu dvogodišnju obuku polaznika u državnim organima, ambasadama i privatnim preduzećima, ENA nastoji da u Francuskoj stvori visoko profesionalan i savremen sistem javne uprave okrenut građanima.

Predstavnica ambasade predstavlja rad ENA
Predstavnica ambasade predstavlja rad ENA

Taj sistem podrazumeva da svi zainteresovani pripadnici akademske zajednice ili privatnog sektora imaju priliku da kroz niz strogih kvalifikacionih krugova postanu deo izuzetno razgranate mreže francuske javne uprave koja se danas uzima kao uspešan primer za sve države sveta. Kolika je snaga, privlačnost i važnost ove institucije dovoljno govori i činjenica da su kroz njene programe, između ostalih, prošli bivši predsednici Žak Širak i Fransoa Oland, kao i aktuelni predsednik Francuske Emanuel Makron.

Bertran Mije, ataše za kulturnu saradnju u Ambasadi Francuske
Bertran Mije, ataše za kulturnu saradnju u Ambasadi Francuske

Članovi Ambasade Francuske kao i predstavnici ove visoke ustanove pokrenuli su inicijativu da svoju praksu prošire i na Srbiju kako bi naša zemlja izvršila neophodnu reformu javne uprave na gore pomenut način. Kao partneri u ovoj saradnji odabrani su Centar za međunarodnu javnu politiku i Fakultet političkih nauka u Beogradu koji kao krovna, obrazovna akademska ustanova za školovanje budućih državnih službenika treba da pruži glavnu logističku i organizacionu podršku čitavom ovom projektu. Fakultet su na ovom sastanku predstavljali profesor dr Dejan Milenković i profesor dr Snežana Đorđević. Trenutno se razmatraju modaliteti ove tripartitne saradnje o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Profesor dr Dejan Milenković i profesor dr Snežana Đorđević
Profesor dr Dejan Milenković i profesor dr Snežana Đorđević

Nakon izuzetno uspešne dvogodišnje saradnje sa Ambasadom Republike Francuske i Francuskim institutom u Srbiji, Centru je ukazana velika čast da učestvuje u ovoj izuzetno važnoj inicijativi za uspostavljenje stabilne osnove za profesionalizaciju javne uprave u Srbiji.

Radomir Jovanović iznosi viđenje Centra
Radomir Jovanović iznosi viđenje Centra

Na ovaj način, Centar želi da doprinese poboljšanju programa školovanja za sve studente u Srbiji koji budu izrazili želju da postanu profesionalci iz oblasti javne uprave i lokalne samouprave. Kroz ovakav doprinos želimo da utičemo na to da studenti dobiju adekvatna, i u 21. veku neophodna, neformalna znanja koja se često ne stiču na fakultetima, a koja su izuzetno važna kako za ličnu profesionalnu karijeru pojedinaca, tako i za državu u celini koja može dobiti kvalitetan i obrazovan stručni kadar. Ujedno, ovaj program predstavlja samo nastavak aktivnosti Centra usmeren ka daljem produbljivanju srpsko-francuske saradnje.

PODELI
Prethodni članakSrbija i Francuska – 180 godina modernih diplomatskih odnosa
Sledeći članakSrbija i Francuska – turbulentni 20. vek i zalog za budućnost
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353