Nj. E. Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji održao je predavanje o pregovaračkim poglavljima 23. i 24. u organizaciji Centra za međunarodnu javnu politiku, na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Predavanje je otvorio Aleksandar Klarić, predsednik Centra za međunarodnu javnu politiku. „Današnje gostovanje gospodina Devenporta najbolja je potvrda da rad  Centra za međunarodnu javnu politiku prepoznaju, vjerujem i cijene, i nautjecajnije diplomate u našoj državi.“, izjavio je on. U ime Fakulteta političkih nauka svim prisutnima i studentima obratio se prof. dr Dejan Milenković. „Posebno se zahvaljujem studentima na odvojenom vremenu da bi razgovarali o ovako bitnoj temi“, kazao je Milenković.

Majkl Devenport istakao je da se Evropska unija suočava sa ekonomskim problemima na globalnom tržištu, kao i sa teškoćama migrantske krize. „Postoji izazov sa održavanjem integriteta Šengena zbog problema sa migrantima. Ono što je bitno jeste poboljšati kontrolu granica kako bi se šengenski sistem održao“, naglasio je Devenport. Objasnio je da se kroz celu Evropu širi populizam i nacionalizam, kao i da je od velike važnosti pitanje međunarodne sigurnosti Evropske unije, dok kriza migranata ne doprinosi poboljšanju ovih uslova.

„Poglavlje 23. je koncipirano da bude otvoreno odmah na početku. Naglasak u ovom poglavlju se stavlja na sudstvo, na borbu protiv korupcije i diskriminacije, i na etničke i ostale manjine“, predočio je Nj.E. Devenport. Ukazao je da se poglavlje 24. bavi temama pravde, slobode, same bezbednosti kao i bezbednosti granica. „Postoji jako bliska saradnja između balkanskih zemalja. Većini migranata krajnja destinacija jeste Zapadna Evropa dok Balkan njima predstavlja samo prolaznu putanju“, zaključio je Devenport.

Moderator predavanja je bio Dimitrije Ilić, član Upravnog odbora Centra za međunarodnu javnu politiku.

PODELI
Prethodni članakNa putu ka kraju – (drugi susret sa Fukujamom)
Sledeći članakMihajlo Pupin – rodoljub, genije, diplomata
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353