Član UO Centra za međunarodnu javnu politiku Radomir Jovanović prisustvovao je generalnom sastanku Agencije za kulturnu diplomatiju iz Beča kojim je obeležena prva godišnjica postojanja ove Agencije.

Agencija za kulturnu diplomatiju nastala je 2016. godine iz saradnje sa Institutom za kulturnu diplomatiju iz Berlina. Od 2009. do 2016. je bila samo kancelarija Instituta u Beču da bi 2016. prerasla u nezavisnu i samostalnu Agenciju. Njihov prvi projekat je bio „Wheels of Cultures“ u okviru kojeg se planira serija „pametnih putovanja“ širom Evrope. Prva takva manifestacija je održana septembra 2016. godine kada je u Celtvegu, saveznoj austrijskoj pokrajini Štajerska, održan AIRPOWER 16 show.

Jovanović je član prve generacije kutlturnih ambasadora koja je u okviru ovog projekta posetila jedan ovakav aeromiting. Na njemu su predstavnici nekoliko evropskih zemalja pokazali svoju akrobatsku avijaciju i potencijale svoje aero flote, a tom prilikom su bili izloženi i brojni modeli aviona, helikoptera i drugih letelica.

Dana 12. maja 2017. u Bečkoj diplomatskoj akademiji, jednoj od najznačajnijih diplomatskih institucija u svetu, održan je generalni sastanak Agencije pod nazivom „Diplomatija na sceni – evropska kulturna diplomatija i inicijative civilnog društva za evropsku integraciju i bezbednost“.

Na sastanku je bilo reči o evropskoj kulturnoj diplomatiji, izazovima sa kojima se susreće EU, ostvarivanju ciljeva UN o održivom razvoju, rodnoj ravnopravnosti u okviru UN i OEBS aktivnosti i evropskom geokulturnom i geopolitičkom kontekstu.

Pored Tatjane Šehić, predsednice Agencije za kulturnu diplomatiju učestvovali su i:

Dr Erhard Buzek, savetnik Instituta za kulturnu diplomatiju i Generalni sekretar Organizacije za mlade, obrazovanje i razvoj. On je bivši vicekancelar Austrije, bivši ministar za obrazovanje i ministar za nauku i istraživanje Republike Austrije;

Dr Anja Fabiani, opunomoćena ministarka u Direktoratu za ekonomsku i javnu diplomatiju- Odeljenja u okviru Ministarstva spoljnih poslova Republike Slovenije;

Dr Anis Barjaktarević, profesor međunarodnog prava i međunarodne politike na Međunarodnom institutu za Bliski istok i Balkanske studije iz Ljubljane, Slovenija;

Dr Lili Sučaripa, potpredsednica UN Women;

Lota Ekval, savetnica za pitanja rodne ravnopravnosti u okviru OEBS.

Na kraju se prisutnima obratio i član UO Centra za međunarodnu javnu politiku Radomir Jovanović kao predstavnik prve generacije kulturnih ambasadora Agencije za kulturnu diplomatiju. On je bio pozvan da održi govor o aktuelnom projektu Agencije, predstavi izveštaj sa AIRPOWER 16 i predloži buduće pravce razvoja kulturne diplomatije.

Tom prilikom on je predstavio rad i buduće projekte iz oblasti kulturne diplomatije Centra za međunarodnu javnu politiku. Predstavio je kulturno nasleđe Republike Srbije, govorio je o neiskorišćenom potencijalu koji Srbija ima i naglasio da „pitanja kulturne diplomatije treba da zauzmu visoko mesto na nacionalnoj agendi Republike Srbije“.

Dodao je i da su „dosta Evropom govorile puške i ratovi“ i da je vreme da se Evropljani međusobno upoznaju kroz kulturnu razmenu. Na kraju, on je zaključio da Srbija, kao zemlja izrazito bogate kulture, ima itekako šta da ponudi drugim zemljama u toj razmeni i da je kulturna diplomatija ono u šta naša država treba da ulaže ne bi li doprinela svom boljem međunarodnom položaju i promociji.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353