Predstavnici Centra za međunarodnu javnu politiku na čelu sa rukovodiocem novosadskog tima Teodorom Jovanović bili su u utorak, 27. septembra, u zvaničnoj poseti Skupštini Crne Gore, a u Belom salonu crnogorskog parlamenta dočekao ih je Aleksandar Klarić, generalni sekretar Skupštine Crne Gore, zvanično najmlađe lice koje obavlja tu funkciju u Evropi.

Klarić je upoznao članove Centra sa organizacijom rada Službe Skupštine kojom rukovodi i naglasio da je naročito ponosan na deo namenjen obrazovanju mladih i približavanju rada parlamenta građanima, gde je apostrofirao Parlamentarni institut i Demokratske radionice.

Govoreći o tom segmentu otvorenosti, Klarić je izneo podatak da je samo kroz program Demokratskih radionica, uz stručni nadzor petnaest sertifikovanih trenera, do sada obuku prošla 31.000 osnovaca. Pored osnovnih škola, programom edukativnih radionica obuhvaćeni su i srednjoškolci koji su bili aktivni učesnici programa pod nazivom „Simulacija rada parlamenta“. Taj program ima za cilj da upozna srednjoškolce sa procesom donošenja zakona u svim njegovim fazama i svoj njegovoj kompleksnosti. Skupština Crne Gore, dodao je generalni sekretar Klarić, nastavlja da sprovodi politiku otvorenih vrata za svoje građane što je, kako je istakao, prepoznao i Evropski parlament, uz čiju podršku je Crna Gora postala prva država van Evropske unije u kojoj je organizovana „Skupština građana“.

U prilog tezi o otvorenosti crnogorskog parlamenta svakako govori i Parlamentarni kanal koji omogućava građanima da po prvi put prate rad odbora direktno. Klarić je naveo da je u okviru sednica radnih tela zastupljen i veliki broj kontrolnih saslušanja. Pored prenosa sednica, napomenuo je, na Parlamentarnom kanalu emituju se i emisije edukativnog sadržaja.

Transparentnosti od čak 85 odsto doprinosi i nov princip odgovora na predstavke građana koji se različitim zahtevima obraćaju Skupštini Crne Gore. Postupak po zahtevu rešava se u roku od sedam dana, dok je svega jedan odsto onih predstavki na koje nema odgovora na dnevnom nivou, s ponosom je istakao generalni sekretar Klarić, informišući predstavnike Centra da se sa statistikom predstavki svi zainteresovani mogu upoznati na skupštinskom sajtu. U okviru skupštinskog sajta, dodao je, postoji i sadržaj pod nazivom e-Peticije gde je građanima omogućeno da prikupljanjem potpisa predlažu i pokreću važne inicijative.

Generalni sekretar Klarić upoznao je članove Centra i sa mnogobrojnim projektima, između ostalih i sa projektom u oblasti borbe protiv korupcije u zdravstvu i javnom sektoru pod pokroviteljstvom Evropske unije, zatim projektom adaptacije zgrade parlamenta, koja je pored tehničkog osavremenjivanja prilagođena i osobama sa invaliditetom, te planovima da se projektom E-parlament – koji podrazumeva digitalizaciju zakonodavnog procesa – u potpunosti izbaci papir iz upotrebe i na taj način dodatno doprinese uštedi prirodnih resursa. Ekologija i održivi razvoj još jedan su od prioriteta Skupštine Crne Gore, naveo je Klarić.

Nakon što su prethodno posetili Muzej kralja Nikole na Cetinju, članovi Centra obišli su zgradu Skupštine u Podgorici, odnsono sale i salone u kojima se održavaju sednice radnih tela, kao i susreti delegacija, skupštinsku biblioteku, kao i Odbor za evropske integracije, dok je kraj posete obeležen koktelom u velelepnoj Vili Gorica.

Rukovodilac novosadskog tima Centra za međunarodnu javnu politiku Teodora Jovanović na kraju posete zahvalila se Klariću na srdačnom prijemu, a naročito, kako je istakla, na privilegiji da se članovi Centra u razgovoru sa najmlađim generalnim sekretarom u Evropi direktno informišu o najtransparentnijem parlamentu u regionu.

S tim u vezi, naglasila je da gorenavedeni uspešno realizovani projekti predstavljaju pravi primer kako mladi mogu biti pokretači promena u društvu, kao i da će Centar pokušati da te primere dobre prakse primeni i u Srbiji kroz rad u civilnom društvu.

Naslovna fotografija: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin

Izvor: skupstina.me


Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353