Sa ponosom obaveštavamo javnost da je Centar za međunarodnu javnu politiku postao deo mreže nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine, odnosno Zelene stolice. Zelena stolica postoji od 2013. godine i okuplja preko 50 organizacija civilnog društva koje podnose ,,zelene inicijative“ donosiocima političkih odluka u Srbiji, a Centar je odnedavno postao najmlađi član ove značajne mreže.

Zelena stolica je osnovana sa idejom stalnog učešća predstavnika civilnog sektora na sednicama Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije, a na osnovu člana 63. Poslovnika o radu Narodne skupštine koji se odnosi na rad Odbora: „Odbor može da omogući prisustvo, odnosno učešće predstavnika građana i udruženja građana na sednici Odbora u raspravi o određenim pitanjima iz oblasti zaštite životne sredine”.

Zelena stolica
Zelena stolica

Misija Zelene stolice je unapređenje komunikacije sa zakonodavnom granom vlasti kroz uspostavljen mehanizam, jedini takve vrste, i ostvarivanje uticaja na poboljšanje zakonskih predloga u oblasti životne sredine. Ovaj jedinstveni mehanizam omogućava kontinuirano i koordinisano učešće predstavnika civilnog društva u radu Odbora i jedan je od najvažnijih mehanizama uključivanja građana u rad skupštinskih odbora koji se koriste u Narodnoj skupštini.

Brošura Zelene stolice
Brošura Zelene stolice

Predstavnici Zelene stolice imaju mogućnost da tokom sednice učestvuju u debati, daju komentare na teme koje su na dnevnom redu, kao i predloge unapređenja zakonskih i podzakonskih rešenja predstavljenih na sednici. Osnovna ideja i namera rada kroz ovaj mehanizam je da se narodnim poslanicima, članovima Odbora, pruži stručna ekspertiza, dâ uvid civilnog sektora, kao i sa lokala.

Prvo pojavljivanje Centra u okviru ove mreže bilo je u utorak 24. jula kada su organizovana Otvorena vrata sa poslanicima Zelene poslaničke grupe u Narodnoj skupštini sa kojima je razgovarano o konkretnim incijativama u ovoj oblasti. Tom prilikom je Neda Obradović, zamenica stalnog predstavnika Centra Radomira Jovanovića, informisala poslanike o dosadašnjim ,,zelenim aktivnostima“ organizacije i upoznala ih sa našim dosadašnjim radom.

Nakon dve održane panel diskusije povodom Pariskog sporazuma i klimatskih promena u Srbiji, ovo članstvo stiže kao priznanje Centru za njegov doprinos u ekološkom osvešćivanju društva. Centar će nastaviti da i u narednom periodu ukazuje na goruće ekološke probleme u Srbiji i nastojaće da svojim inicijativama i predlozima doprinese zaštiti i očuvanju životne sredine kao ekološki odgovoran deo civilnog društva.

Godinu dana od COP21 – Srbija na putu klimatskih promena

Srbija i klimatske promene kroz prizmu Pariskog sporazuma

PODELI
Prethodni članakNova ili poslednja faza konflikta u Siriji
Sledeći članakTramp je u pravu: Kina jeste nefer trgovinski partner
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353