Novosadski tim Centra za međunarodnu javnu politiku ugostio je Nj. E. gospodina Atilu Pintera, ambasadora Mađarske u Srbiji, koji je održao predavanje na temu „Uloga Mađarske u međunarodnim odnosima 21. veka, uz poseban osvrt na Višegradsku grupu“.

 Pozdravnu reč uputila je Lea Rusov, u svojstvu moderatora diplomatskog programa:

„Mlade ljude vidimo kao glavne pokretače promena i stoga okupljamo najperspektivnije i najuspešnije vršnjake, a pravce delovanja smo usmerili ka širem spektru tema želeći da svakome pružimo prostor za keativnu slobodu koja dovodi do većeg nivoa informisanosti, društvene svesti i novih naučnih saznanja. S tim u vezi, organizujemo i danasnje predavanje našeg uvaženog i dragog gosta, Njegove ekselencije ambasadora prijateljske Mađarske.“

Članovi novosadskog tima Centra sa Nj. E. Atilom Pinterom, ambasadorom Mađarske u Srbiji (Foto: kcns.org.rs)
Članovi novosadskog tima Centra sa Nj. E. Atilom Pinterom, ambasadorom Mađarske u Srbiji (Foto: kcns.org.rs)

Uvodni govor održala je Teodora Jovanović, rukovodilac novosadskog tima Centra za međunarodnu javnu politiku, posle čega je usledio prevod na mađarski jezik od strane Teodore Milosavljević – koordinatorke Sektora za međunarodnu saradnju tima u Novom Sadu.

„Istorija odnosa naša dva susedna naroda veoma je duga i intenzivna. Vekovima smo bili upućeni jedni na druge, često zajedno stajali rame uz rame, kako u miru tako i na bojnom polju. Čuvene su i slavne zajedničke vojne operacije i bitke koje su srpski i mađarski vitezovi vojevali još od srednjeg veka, čuvajući hrišćanski i evropski karakter ovog dela Evrope. Mnogo je Srba nakon pada Srpske despotovine 1459. pronašlo utočište i sigurnu budućnost upravo na teritoriji današnje Mađarske. U narednim vekovima svedočićemo suživotu srpskog i mađarskog naroda na ovim prostorima, a takođe i zajedničkoj borbi protiv Osmanskog carstva. Novo doba donelo je i nove vetrove u evropskoj politici, pa je u pojedinim periodima naše moderne istorije bilo i turbulentnih trenutaka koji, međutim, nisu uspeli baciti senku na srdačne i bliske odnose srpskog i mađarskog naroda. Upravo ovom prilikom naglašavamo svetle trenutke savremenih diplomatskih i međudržavnih odnosa, nove mostove saradnje koji su izgrađeni i plodonosnu budućnost srpsko-mađarske saradnje koja je pred nama.“

Glavnu reč vodio je upravo ambasador Pinter, koji se na početku fokusirao na savremene srpsko-mađarske odnose, aktuelne događaje koji su ojačali most međudržavne saradnje, kao i dalje ciljeve. U nastavku, naročito se osvrnuo na istorijat, interese i način funkcionisanja Višegradske grupe, dok je završni deo izlaganja posvetio ulozi Mađarske u međunarodnim odnosima uopšte.

Završnica predavanja obeležena je dodelom zahvalnica za uspešnu saradnju tokom organizovanja ovog diplomatskog predavanja, najpre Ambasadi Mađarske u Srbiji, a potom i Kulturnom centru Novog Sada.

Koordinatorka novosadskog tima Centra za međunarodnu javnu politiku Teodora Jovanović i Nj. E. Atila Pinter, ambasador Mađarske u Srbiji (Foto: kcns.org.rs)
Koordinatorka novosadskog tima Centra za međunarodnu javnu politiku Teodora Jovanović i Nj. E. Atila Pinter, ambasador Mađarske u Srbiji (Foto: kcns.org.rs)

Događaj je uveličan prisustvom gradonačelnika Novog Sada, gospodina Miloša Vučevića, kolega iz beogradskog tima CMJP-a, kao i predstavnika KCNS.

Naslovna fotografija: kcns.org.rs

Pročitajte više o aktivnostima novosadskog tima.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353