Članovi Centra za međunarodnu javnu politiku prisustvovali su danas, 23. marta 2017. godine, konferenciji pod nazivom ,,DA SE NE ZABORAVI- 18 godina od NATO agresije na SRJ (Srbiju)“ u organizaciji Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, Kluba generala i admirala Vojske Srbije, SUBNOR Srbije i Društva srpskih domaćina.

Konferencija se održala u Domu Vojske Srbije sa početkom u 11 časova.

Na samom početku uvodnu reč dao je gospodin Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma. On je napomenuo  kako je NATO agresija rezultirala ogromnim žrtvama: ubijeno je, prema njegovim rečima, 1008 vojnika i policajaca, više hiljada civila uključujući i 78-oro dece. Takođe je podsetio na ogromnu količnu bačenih kasetnih bombi i korišćenje oružja s osiromašenim uranijumom koje je uzročnik brojnih malignih oboljenja stanovništva Srbije.

DA SE NE ZABORAVI- 18 godina od početka NATO agresije na SRJ (Srbiju)
Obradovićeva, Jovanović, Zubenica i Govedarica

Kasnije su se skupu obraćali njegovo preosveštenstvo vladika bački gospodin Irinej koji je tom prilikom govorio o žrtvama koje je Srpska pravoslavna crkva podnela tokom bombardovanja i ubistvima brojnih nedužnih civila uključujući i sveštenstvo sa Kosova i Metohije, zatim, general Milomir Miladinović predsednik Kluba generala i admirala koji je govorio o tome ,,kako istina još uvek nije izašla na videlo i kako je slika o bombardovanju bila lažno preneta širom sveta“.

18 godina od početka NATO agresije na SRJ (Srbiju)
Učesnici skupa

Pritom su, kao heroji koji su položili svoje živote braneći nebo Srbije, pomenuti i Milenko Pavlović, Nebojša Nikolić, Zoran Radosavljević i mnogi drugi piloti, oficiri, podoficiri i vojnici. Skupu su prisustvovali predstavnici civilnog društva, diplomatskog kora, predstavnici Srba iz Crne Gore, Republike Srpske i sa Kosova i Metohije.

NATO agresija na SRJ je bila oružana akcija NATO koja je trajala od 24. marta 1999. do 10. juna 1999. i potpisivanja Kumanovskog (vojno-tehničkog) sporazuma kojim su sa teritorije Kosova i Metohije povučene srpska policija i vojska. Ova operacija, pod šifrovanim nazivom ,,Milosrdni anđeo“, otpočela bez odobrenja Saveta bezbednosti UN što predstavlja direktno kršenje Povelje UN. Tokom trajanja bombardovanja uništeni su ili oštećeni brojni vojni objekti, bolnice, škole, mostovi, čak i pojedine ambasade (Kina). Ukupan ljudski gubitak još uvek nije zvanično utvrđen, ali je opšte poznato da je stradao veliki broj civila uključujući i žene i decu. Ukupna materijalna šteta se izražava u milijardama dolara, a ona do dana današnjeg nije naplaćena.

DA SE NE ZABORAVI!

PODELI
Prethodni članakIzgledi i perspektive Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji
Sledeći članakIvo Andrić – svedok burnih vremena
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353