Član Upravnog odbora Centra za međunarodnu javnu politiku Radomir Jovanović, učestvovao je na prvom modelu Ujedinjenih nacija u Bjalistoku u severoistočnom delu Poljske, nedaleko od državne granice sa Belorusijom. Bio je jedan od članova predsedavajućeg tela ovim organom u ulozi Sekretara Međunarodnog suda pravde.

Predsednica suda bila je studentkinja Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu- Sara Petrović, a potpredsednica Nikolina Mihajlova, studentkinja master studija prava na Univerzitetu ,,Sveti Kliment Ohridski“ u Sofiji, Bugarska.

BiaMUN 2017 je plod ideje mladih, ambicioznih i talentovanih Poljaka koji su pored ovog događaja organizovali i vrlo zapaženi Festival diplomatije. Uz podršku Univerziteta u Bjalistoku i učešće preko 100 mladih ljudi iz zemalja širom Evrope, od 2. do 5. marta tekuće godine organizovana je simulacija rada Generalne skupštine UN, Saveta bezbednosti UN, Ekonomskog i socijalnog komiteta, Međunarodnog monetarnog fonda, Saveta za ljudska prava i pomenutog Međunarodnog suda pravde.

CMJP-BiaMUN 2017
CMJP na BiaMUN-u

U okviru jedinog pravnog tela UN raspravljalo se o zamišljenom sporu između SAD i Meksika o migrantskoj krizi i nelegalno naseljenim licima, uticaju i štetnosti klimatskih promena nastalih kao posledica kršenja Pariskog klimatskog sporazuma kao i o reparaciji štete. Jovanović je od decembra 2016. godine postao poznat javnosti kao inicijator obeležavanja godinu dana od donošenja istorijskog klimatskog sporazuma u Parizu i ratifikacije ovog sporazuma u Republici Srbiji (podsećamo da u ovom trenutku taj sporazum u Srbiji još uvek nije ratifikovan). Kao takav je u Međunarodnom sudu pravde predstavljao stručno lice za oblast klimatskih promena i tumačenje ovog sporazuma.

Zahvaljujući svom društvenom angažmanu i preuzimanju odgovornosti za važne društvene teme u Srbiji, Centar je dobio priliku, da ovim putem, bude na dostojan način predstavljen i široj javnosti u Poljskoj. Jovanović je, takođe, iskoristio priliku da sa organizatorima BiaMUN-a sklopi dogovor o budućim zajedničkim aktivnostima na polju diplomatije koje bi trebalo da otpočnu sa realizacijom već na leto tekuće 2017. godine.

Više informacija o BiaMUN.

 

 

PODELI
Prethodni članakOsmi mart
Sledeći članakPopulacija kao resurs u međunarodnim odnosima
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353