Centar za međunarodnu javnu politiku predstavio je rezultate najnovijeg istraživanja o studiranju  u doba pandemije koronavirusa i održao panel diskusiju pod nazivom „Kvalitet obrazovanja u Srbiji u doba COVID-19“ povodom 4. aprila – Dana studenata. Događaj je organizovan onlajn, putem Zoom platforme.

Na panelu su svoje viđenje problema sa kojima se u uslovima nepovoljne epidemiološke situacije suočavaju studenti širom Srbije predstavili:

prof. dr Bojan Tubić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za visoko obrazovanje i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu
prof. dr Darko Nadić, prodekan za nastavu na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu
Margareta Smiljanić, predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS)
Anja Jokić, programska asistentkinja Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS).

Na panelu su predstavljeni rezultati istraživanja pod nazivom „Studiranje u vreme korone – uticaj epidemije na kvalitet obrazovanja“, koje je Centar za međunarodnu javnu politiku sproveo krajem prošle godine (od 14. novembra do 22. decembra). Članica Centra i zamenica koordinatora Sektora za istraživanje javnog mnjenja Kristina Nikolić predstavila je najzanimljivije aspekte sprovedenog istraživanja, dok je moderator samog panela bio član Upravnog odbora Centra Radomir Jovanović.

Debata se vodila o prednostima i manama studiranja na daljinu i ključnim problemima sa kojima se obrazovne institucije, studenti i profesori suočavaju u doba koronavirusa. Takođe, tokom panela je bilo reči o posledicama koje je studiranje u onlajn režimu ostavilo na mentalno zdravlje studenata, zatim o spremnosti i želji studenata da svoje ispite polažu onlajn, ali i o zakonskim preprekama da se to i ostvari.

Tubić: Novonastala situacija uticala na kvalitet nastave

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za visoko obrazovanje Bojan Tubić istakao je „da su ispitni rokovi identično prošli kao prethodne godine, da se ne vide velike oscilacije, ali je nesumnjivo da onlajn oblik nastave ne može najbolje odgovoriti na potrebe studenata“. Prema Tubićevom mišljenju, „kvalitet nastave nije mnogo opao, ali je novonastala situacija i te kako uticala na kvalitet nastave“.

Moderator panel diskusije Radomir Jovanović podsetio je da, shodno rezultatima istraživanja, više od polovine studenata smatra da profesori uglavnom nisu ispoštovali preporuku resornog ministarstva o smanjenju gradiva za 20 odsto.

Prilog u Dnevniku 2 Radio-televizije Srbije o istraživanju

„Mnogim kolegama sa FPN-a je redukcija gradiva značila neku vrstu povrede sujete. Što znači da profesor treba da smanji nešto što on treba da predaje i što studenti treba da znaju“, istakao je profesor i prodekan za nastavu na Fakultetu političkih nauka Darko Nadić.

Profesor Nadić je istakao da je njegovim kolegama, ali i studentima, trebalo vremena da se naviknu na tehnologiju, kao i to da nisu svi studenti imali uslove za praćenje predavanja.

Predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić istakla je da je najveći problem bila komunikacija univerziteta sa visokoškolskim ustanovama. Ona navodi da SKONUS redovno predlaže različite inicijative resornom ministarstvu u pogledu unapređivanja visokoškolskog obrazovanja. Neke od njih su, pored pomenutog smanjenja gradiva za 20 odsto, da se obezbedi više termina za polaganje predispitnih obaveza, da se gradivo prebaci u oblik seminarskih radova, kao i da se rate za školarine podele na više delova.

Važnost mentalnog zdravlja

Istraživanje koje je Centar sproveo pokazalo je da je više od polovine studenata istaklo da im je bilo teško da se motivišu tokom perioda karantina. Tim povodom je programska asistentkinja KOMS-a Anja Jokić podsetila na istraživanje koje je KOMS sproveo. Ono se odnosilo na život mladih u Srbiji tokom pandemije koronavirusa. Kako je istakla, u istraživanju je zaključeno da je mentalno zdravlje mladih u tom periodu bilo ugroženo.

Takođe je dodala da je u drugom Dijalogu mladih sa premijerkom Anom Brnabić bila pokrenuta tema mentalnog zdravlja, kao i tema potencijalnog gašenja Studentske poliklinike, koja mladima pruža besplatnu zdravstvenu podršku.

Ovo je peto po redu istraživanje koje je sproveo Centar za međunarodnu javnu politiku. Takođe, ovo je drugo koje se tiče problema sa kojima se građani i mladi susreću tokom pandemije koronavirusa. Istraživanje o uticaju pandemije na kvalitet visokoškolskog obrazovanja sprovedeno je na uzorku od 1.800 studenata na svim nivoima studija. Među njima je najveći broj studenata sa Univerziteta u Beogradu (64 odsto) i Novom Sadu (20 odsto). U istraživanju su učestvovali i studenti sa Univerziteta u Kragujevcu i Nišu, kao i oni sa visokih strukovnih škola i privatnih fakulteta u Srbiji.

Ceo panel možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Kompletne rezultate istraživanja možete pogledati ovde.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353