Centar za međunarodnu javnu politiku je u periodu od 26. do 27. juna 2021. godine uspešno organizovao i realizovao treću humanitarnu posetu Kosovu i Metohiji u okviru koje je, sada već tradicionalno, pomogao ugroženim mališanima iz srpskih sredina u južnoj pokrajini Srbije.

Članovi i prijatelji Centra su put Kosova i Metohije krenuli tačno u ponoć iz Beograda, u noći između petka 25. i subote 26. juna, da bi najpre rano ujutru stigli na memorijalni kompleks Gazimestan, poprište čuvene Kosovske bitke iz 1389. godine, a zatim i u zadužbinu kralja Milutina pod zaštitom Uneska – manastir Gračanicu.

Manastir Gračanica (Foto: Radomir Jovanović/CMJP)
Manastir Gračanica (Foto: Radomir Jovanović/CMJP)

Nakon obilaska Gračanice, put je dalje vodio preko manastira Draganac u Kosovskom Pomoravlju i manastira Zočište u srcu Metohije do srpske zajednice u Orahovcu, koju su članovi Centra posetili i prethodnog puta. I tada je ostvarena posebna veza između našeg Centra i ovog mesta, koje tamošnja deca nazivaju „baštom rajskom“.

Članovi i prijatelji Centra sa decom Orahovca (Foto: Radomir Jovanović/CMJP)
Članovi i prijatelji Centra sa decom Orahovca (Foto: Radomir Jovanović/CMJP)

Kao i pre dve godine, pripremili smo prigodne paketiće za tamošnje mališane, odneli im nešto garedrobe, dok smo za ostale stanovnike ovog mesta ostavili određenu materijalnu pomoć u vidu hrane i kućne hemije. Takođe, članovi i prijatelji Centra su se pridružili akciji „Božur za djecu Orahovca“ koju je pokrenulo udruženje „Pandurica“ iz Nikšića, a koja za cilj ima da se putem prodaje majica i privezaka sa simbolima Orahovca prikupe sredstva za izgradnju fiskulturne sale u kojoj bi naši mališani mogli da razvijaju svoje kreativne i sportske potencijale.

Vođa puta Radomir Jovanović tokom podele paketića deci Orahovca (Foto: Radomir Jovanović/CMJP)
Vođa puta Radomir Jovanović tokom podele paketića deci Orahovca (Foto: Radomir Jovanović/CMJP)

Nažalost, to im trenutno nije omogućeno, budući da je Orahovac svojevrstan geto u kome u gotovo potpunoj izloaciji i pod video nadzorom žive preostali Srbi. Osim nekoliko ulica kojima mogu slobodno da se kreću i jednog omanjeg šireg prostora, tamošnja deca nemaju svoj prostor za igru i bavljenje sportom. Otuda je i pokrenuta akcija da im se izuzetno teško detinjstvo koliko-toliko učini lepšim i bezbrižnijim. Teško da igde u ovom delu sveta postoji mesto u kojem deca teže odrastaju nego u Orahovcu i cilj naših humanitarnih akcija i poseta jeste da javnosti ukažemo na tu tužnu činjenicu i da, koliko je to u našoj moći, pomognemo opstanak Srba u Metohiji.

Radomir Jovanović sa decom iz Velike Hoče (Foto: Radomir Jovanović/CMJP)
Radomir Jovanović sa decom iz Velike Hoče (Foto: Radomir Jovanović/CMJP)

Nakon Orahovca, određena pomoć podeljena je i u Velikoj Hoči, jednom od retkih očuvanih srpskih sela na Kosovu i Metohiji, i mestu koje je nadaleko čuveno po svojim vinima još iz doba cara Dušana. Nakon prospavane noći u ovoj metohijskoj vinskoj dolini, put je dalje vodio ka manastiru Sveti Arhangeli kraj Prizrena, zatim i ka samom Prizrenu u kom su članovi i prijatelji Centra posetili tamošnje svetinje – Bogosloviju, Crkvu Svetog Đorđa i Crkvu Bogordica Ljeviška, koja se nalazi i pod zaštitom Uneska.

Crkva Bogordica Ljeviška u Prizrenu viđena kroz bodljikavu žicom kojom je opasana (Foto: Radomir Jovanović/CMJP)
Crkva Bogordica Ljeviška u Prizrenu viđena kroz bodljikavu žicu kojom je opasana (Foto: Radomir Jovanović/CMJP)

Put se završio posetom Visokim Dečanima i Pećkoj patrijaršiji, srpskim srednjovekovnim manastirima koji se takođe nalaze pod zaštitom Uneska, i mestima od izuzetnog istorijskog i kulturnog značaja za srpski narod.

Članovi i prijatelji Centra sa ocem Petrom ispred manastira Visoki Dečani (Foto: Radomir Jovanović/CMJP)
Članovi i prijatelji Centra sa ocem Petrom ispred manastira Visoki Dečani (Foto: Radomir Jovanović/CMJP)

Pored mališana iz Orahovca i Velike Hoče, materijalna pomoć u vidu osnovnih namirnica (so, šećer, ulje, brašno, sapuni) dostavljena je i pomenutim manastirima Draganac, Zočište, Sveti Arhangeli i Pećka patrijaršija.

Pećka patrijaršija (Foto: Radomir Jovanović/CMJP)
Pećka patrijaršija (Foto: Radomir Jovanović/CMJP)

Na samom kraju bismo želeli da se zahvalimo i Kancelariji za Kosovo i Metohiju bez koje ova poseta ne bi mogla da bude održana, Oliveri Radić iz Orahovca, koja predstavlja stub opstanka srpskog naroda u ovom mestu, Negovanu Mavriću, našem domaćinu i prijatelju iz Velike Hoče, kao i monaštvu i sveštenstvu srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji na toplom i srdačnom prijemu.

Pozivamo sve relevantne domaće i inostrane institucije, čitavu međunarodnu zajednicu i javnost da više pažnje posvete problemima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kršenju njihovih ljudskih prava od strane većinskog albanskog stanovništva, a sve dobrotvore, hodočasnike i organizacije civilnog društva da posete naše mališane u južnoj pokrajini, odnesu im pomoć i tako im omoguće makar malo bezbrižnije detinjstvo i odrastanje.

Više o prethodnoj poseti KiM pročitajte ovde.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353