„Simulacija Višegradska grupa + Srbija” – trodnevna simulacija sastanaka ministara spoljnih poslova zemalja Višegradske grupe (Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka) i Republike Srbije, održana je u prostorijama Ambasade Republike Češke u Beogradu između 10. i 12. aprila 2016. godine.

Konferenciju je organizovalo udruženje BEUM, zajedno sa organizacijom Junior Diplomat Initiative iz Praga i ambasadom Republike Češke u Beogradu. Finansijsku podršku projektu pružio je Međunarodni Višegradski fond, omogućivši mladim liderima da debatuju o aktuelnim regionalnim problemima.

Povodom dvadesetpetogodišnjice rada Višegradske grupe, organizatori ove konferencije želeli su da promovišu vrednosti ove grupe u Srbiji, kao i interese mladih u Centralnoj Evropi i balkanskom regionu. Učesnik i član delegacije Republike Srbije na ovoj međunarodnoj konferenciji bio je izvršni direktor Centra za međunrodnu javnu politiku Mišel Zubenica.

Učesnici konferencije osim prilike da upoznaju ambasadore zemalja Višegradske grupe u Beogradu imali su priliku i da posete Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, gde je organizovan prijem i predavanje koje je održao načelnik Odeljenja za Regionalne inicijative MSP Pavle Janković. Radne teme konferencije bile su aktuelna migrantska kriza, evropska perspektiva Zapadnog Balkana i regionalna saradnja.

Nakon pregovora predstavnici delegacija država Višegradske grupe i Srbije doneli su zajedničko saopštenje koje sadrži sumirane zaključke pregovora i sastanaka. Usledila je ceremonija zatvaranja i dodela sertifikata učesnicima, koje su podelili ambasadori Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske i načelnik Odeljenja za Regionalne inicijative ispred Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica na kraju trodnevne konferencije dao je izjavu za dnevni list Magyar Szo u kojoj je istakao da je važno da mladi ljudi iz različitih država razmenjuju mišljenje o najvažnijim međunarodnim problemima kao što je migrantska kriza i da je diplomatija najbolji način da se takvi problemi reše. Takođe, Mišel Zubenca je dodao da Srbija ima značajnu podršku zemalja Višegradske grupe i da se ta saradnja treba nastaviti i produbiti i u narednom periodu.

PODELI
Prethodni članakMilan Rakić – aristokrata u diplomatskom fraku
Sledeći članakČlanovi CMJP održali sastanak sa predstavnicima ambasade Italije
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353