Peace is all we need!

 Novi projekat Centra za međunarodnu javnu politiku

Kao čovečanstvo, proteklih godina, neminovno smo svedoci tragičnih događaja i sveprisutnog straha, kako u međunarodnoj zajendici tako i u globalnom društvu. Od 11. septembra 2011. godine, svi smo postali potencijalna meta fanatičnih entiteta prisutnih širom sveta, koji svoje interese i ideje zastupaju i šire agresivnim metodama, oružanim napadima, terorističkim masakrima i nasilničkim aktima.

Od terorističkog napada već pomenutog datuma, svet je ušao u novu eru, dobijanjem novog obrasca ratovanja. Ono što predstavlja najveću opasnost jesu male mogućnosti za suzbijanje i onemogućavanje delovanja terorističkih organizacija. Pored toga što je broj takvih organizacija dovoljno veliki, a broj njihovih pristalica teško saglediv, njihovo konkretno delovanje je detaljno isplanirano, precizno koordinisano, a često su konkretne mete birane nasumično, s obzirom na spisak nacija koje smatraju neprijateljima koje treba eliminisati.

Zaključak je da se svet danas suočava sa jednim izrazito kompleksnim i opasnim problemom, koji svojim aktima uliva strah liderima država, državnim i međunarodnim institucijama, globalnom civilnom društvu i na kraju svakom pojedincu ponaosob. U prilog velikom broju stradalih u terorističkim napadima Islamske Države, Boko Harama, Hezbolaha i drugih, veliki izazov postavljen je i ispred subjekata međunarodne trgovine, međunarodnog poslovanja i međunarodnog turizma.

Međunarodna saradnja u svakom smislu, opterećena je neivesnošću i strahom za sopstveno, ali i zajedničko dobro. Sveprisutna napetost u odnosima država sa nepodudarnim interesima u međunarodnoj zajednici, preti unazad nekoliko godina da eskalira, što je dodatan pritisak na već uzdrmanu globalnu bezbednost. Strah od direkte konfrotacije velikih sila, navodi nas na razmišljanje o nesagledivim posledicama, takvih akata po svet u kojem živimo.

Sve što civilizovanom društvu treba je mir. Kao pobornici univerzalnih principa očuvanja mira i stabilnosti, Centar za međunarodnu javnu politiku započeo je projekat probuđivanja svesti o neophodnosti održavanja mira, stabilnosti i prosperiteta. Kao samosvesni građani Republike Srbije koja vodi miroljubivu spoljnu politiku, ali i kao građani sveta, veliku nadu ulažemo u dijalog, kompromis, saradnju i postupanje u dobroj veri.

Video projektom „Globalne poruke mira“ širimo svest o mnogobrojnosti naših istomišljenika, o velikom broju ljudi kojima je jedino potreban mir. O ideji koja živi i koja prkosi nasilju, agresiji i uzurpaciji. O miru koji je osnova egzistencije svakog čoveka, koji je sastavni deo univerzalnih ljudskih prava i sloboda. „Globalna poruka mira“ Centra za međunarodnu javnu politiku okupila je mlade ljude iz 25 država sveta i 28 gradova: Ujedinjenog Kraljevstva (London), Francuske (Pariz), Luksemburga (Luksemburg), Švedske (Stokholm), Nemačke (Erlagen), Švajcarske (Lucern i Belincona), Italije (Milano), Rusije (Moskva), Hrvatske (Zagreb i Split), Češke (Prag), Rumunije (Pitešti), Grčke (Solun), Makedonije (Skoplje), Poljske (Varšava), Austrije (Salzburg), Crne Gore (Podgorica i Budva), Bosne i Hercegovine (Banja Luka), Srbije (Beograd), Tajlanda (Puket), Kine (Donguan), Japana (Tokio), Gane (Akra), Ujedinjenih Arapskih Emirata (Abu Dabi), Tunisa (Sfaks) i Sjedninjenih Američkih Država (San Francisko), s ciljem da parolom „Peace is all we need“ pozovu na probuđivanje svesti o atmosferi u kojoj živimo i o prkosu koji postoji naspram svih nemilih događaja koji danas potresaju globalnu zajednicu.

PODELI
Prethodni članakČlanovi CMJP održali sastanak sa predstavnicima ambasade Države Katar
Sledeći članakOnamo, ‘namo za brda ona
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353