Centar za međunarodnu javnu politiku je u oktobru mesecu 2020. godine započeo sa sprovođenjem projekta „Beogradski model američkog Senata“ (Belgrade model of U.S. Senate), pod pokroviteljstvom ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a uz podršku Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Centra za studije SAD.

Projekat je pokrenut sa ciljem pružanja prilike studentima da se upoznaju sa radom i ulogom gornjeg doma Kongresa SAD. Ovaj projekat će podstaći učesnike da slobodno izraze svoje mišljenje, vežbaju svoj javni nastup, i poboljšaju svoje argumentacione sposobnosti. Očekivani rezultat projekta je učvršivanje demokratskih vrednosti među mladim ljudima i njihovo upoznavanje sa značajem parlamentarizma. Jedan od željenih rezultata je i da inspirišemo mlade ljude da se uključe u politički život, radeći time na stvaranju bolje zajednice. Projekat ima za cilj i osnaživanje srpsko-američkih odnosa.

Završna faza projekta podrazumeva konferenciju koja će biti održana 15. i 16. maja 2021. godine. Zbog trenutne epidemiološke situacije, kako ničije zdravlje ne bi bilo ugroženo, odlučeno je da se konferencija održi onlajn, putem Zoom platforme. Među velikim brojem prijavljenih kandidata, HR tim projekta odabrao je 50 učesnika koji su se svojom biografijom i motivacionim pismom istakli u odnosu na druge i oni će dobiti priliku da uzmu aktivno učešće na konferenciji.

Na otvaranju konferencije, učesnicima će se obratiti gospodin Timoti Stendart, savetnik za medije i kulturu ambasade SAD u Beogradu. Istog dana očekuje nas predavanje Sandre Davidović i Anice Petrović o njihovom iskustvu studiranja u Sjedinjenim Državama i mogućnostima za dobijanje stipendija. Nakon toga, planirano je da predavanje održi gospodin Džefri Pik, profesor Univerziteta Klemson, na temu ,,Uloga i značaj Senata u političkom sistemu SAD“. Na kraju, učesnici će dobiti priliku da međusobno debataju i ukrste svoja razmišljanja o tome koje su prednosti američkog Senata u odnosu na druga zakonodavna tela, koje su njegove mane, te iz toga zaključe koje bi promene u budućnosti mogle da zadese gornji dom Kongresa.

Drugog dana konferencije planirana je panel diskusija pod nazivom ,,Srpsko-američki odnosi u 21. veku – izazovi i perspektive“, na kom će učešće uzeti gospođa Slavka Drašković, bivša direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, gospodin Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu, kao i Aleksandar Žigić, dugogodišnji dopisnik Radio-televizije Srbije iz Čikaga. Nakon toga, gospodin Milan Krstić, docent Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, zajedno sa gospodinom Denisom Kolundžijom, novinarem i stručnjakom za američku politiku, govoriće na panel diskusiji pod nazivom „Nova američka administracija – šta SAD, a šta svet može da očekuje od Džozefa Bajdena?“

Centar za međunarodnu javnu politiku i ovim projektom potvrđuje svoju ulogu aktera civilnog društva kadrog da podstakne međunarodnu saradnju Srbije i unapredi njene odnose sa drugim državama i narodima.

Naslovna fotografija: AP Photo/Susan Walsh

Detaljan program i satnicu konferencije možete pronaći na ovom linku.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353