Članovi Centra za međunarodnu javnu politiku Irena Todorovski i Pavle Janošević učestvovali su na Ajn Rend konferenciji koja se održala po drugi put u organizaciji Ajn Rend instituta (Ayn Rand Institute) iz Kalifornije, pod nazivom „Reason, purpose and self-esteem: Keys to a better life and society – Razum, svrha i samopoštovanje: rešenja za bolji život i društvo. Ovogodišnja konferencija se održala od 14. do 16. februara u Varšavi.

I ove godine organizatori su se potrudili da događaj prođe u debatama o filozofskim i književnim idejama Ajn Rend, objektivizmu, libertarijanizmu, kapitalizmu i državizmu, kao i o praktičnim primenama gorenavedenog u realnosti. Panelisti u debatama bili su najeminentiji stručnjaci filozofije objektivizma.

Prvi dan konferencije, 14. februar, prošao je u registraciji učesnika i ujedno je održano otvaranje konferencije u ranim večernjim satima. Drugog dana razgovaralo se o konceptima razuma, svrhe i samopoštovanja, kako altruizam može biti zao, ali i o tome kako sebičnost može biti vrlina, što je ujedno i naslov jedne od knjiga Ajn Rend, Vrlina sebičnosti. Tokom prvog dana je takođe održano predavanje o naučenim lekcijama pada Berlinskog zida pod nazivom „Kapitalizam protiv državizma“, koje je održao poznati pisac i aktivista Jaron Bruk.

Irena Todorovski i Pavle Janošević
Irena Todorovski i Pavle Janošević

Treći dan započeo je predavanjem o slobodnoj volji koje je održao Onkar Gate, filozof i predavač na Ajn Rend institutu u Kaliforniji. Tokom drugog dana učesnici su imali na raspolaganju nešto više od sat vremena za postavljanje pitanja, netvorking i razgovor sa panelistima, drugim predavačima i učesnicima ispred sale gde se održavala konferencija (Idea Market and Networking).

Takođe, posle svakog panela postojala je mogućnost postavljanja pitanja predavačima, a zbog nedostatka vremena između predavanja i pauza, tokom drugog i trećeg dana, organizovani su posebni termini u trajanju od jednog sata samo za postavljanje pitanja svim predavačima i učesnicima (Q&A). Nakon toga, a pre zatvaranja konferencije, predavači su predstavili master programe iz oblasti ekonomije, filozofije i političkih nauka koji se mogu pohađati na Ajn Rend institutu, ali i onlajn. Konferencija je završena u ranim večernim časovima u nedelju 16. februara.

Više o učešću naših članova na međunarodnim skupovima možete čitati ovde.

PODELI
Prethodni članakKako je Saudi Aramco postao „država u državi“
Sledeći članakLokalni održivi razvoj u Srbiji – prepreke i izazovi
Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, privrede, obrazovanja, kulture i održivog razvoja. Organizacija, takođe, ima za cilj podsticanje saradnje sa unutrašnjim političkim i državnim subjektima, kao i sa odgovarajućim institucijama iz inostranstva.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353