U intervjuu za portal mojenovosti.com, izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica govorio je o mnogim važnim i aktuelnim temama u Srbiji.

1. Kako ocenjujete posetu predsednika Srbije Hrvatskoj?

Svaka poseta najviših zvaničnika Srbije susednoj Hrvatskoj je dobra i poželjna jer je to dobra prilika za dijalog i popravljanje odnosa između dve države koji su zaista bili loši u proteklom periodu. Za mene je ključno pitanje kakav će ona imati efekat na srpsku zajednicu u Hrvatskoj. Srbi u Hrvatskoj su u veoma teškom položaju tako da Srbija kao država matica mora sve da uradi kako bi taj narod opstao na svojim vekovnim ognjištima, a jedan od načina da to ostvari jeste da ekonomski pomogne razvoj opština u Lici, Kordunu, Baniji, Slavoniji i Severnoj Dalmaciji gde i danas uglavnom Srbi žive na prostoru Hrvatske. Takođe, mora da se više radi na podršci srpskim kulturnim institucijama kako bi naša deca mogla da uče srpsku istoriju, tradiciju i običaje i tako sačuvaju svoj identitet od asimilacije koja je trenutno uzela maha.

2. Mnogi svetski mediji su najavili veliki projekat NR Kine „Novi put svile“, a Srbija je deo tog projekta. Koliko bi jedan takav projekat značio za srpsku ekonomiju?

Projekat „Novi put svile“ je trenutno najveći i najznačajniji globalni projekat u 21. veku. Obuhvata 65 država, nekoliko milijardi stanovnika i od izuzetne je važnosti što je i naša zemlja dobila priliku da bude deo ovog projekta. To će biti veliki podsticaj za srpsku ekonomiju i prilika za otvaranje novih radnih mesta s obzirom da će u Srbiji biti izgrađeno nekoliko infrastrukturnih puteva predviđenih ovim projektom, kao što je buduća pruga Beograd-Budimpešta. Takođe, projekat „Novi put Svile“ još više će učvrstiti strateške odnose između Srbije i Kine, države koja će sigurno biti ekonomski globalni lider u ovom veku.

3. Svedoci smo da je Srbija postala dominantan politički faktor na Balkanu, u poseti je bio i japanski premijer… Kako bi ste ocenili napredak Srbije u diplomatskoj sferi u poslednjih par godina?

Srbija je vrlo aktivna na međunarodnoj diplomatskoj pozornici prethodnih godina o čemu govore susreti naših najviših državnih zvaničnika sa svetskim liderima na svim meridijanima. Važno je da kao mala zemlja na vrlo važnom geografskom području sa svima gradimo i produbljujemo odnose s tim da ti dobri odnosi donesu više konkretnog efekta za građane Srbije. Takođe, uspostavljanje dobrih kontakata sa stranim državnicima mora da prati i kvalitetna diplomatska mreža našeg Ministarstva spoljnih poslova, tako da tu mora da dođe do određenih kadrovskih reformi kako bi samo najbolji zastupali našu državu u inostranstvu.

4. CMJP ima mnogo aktivnosti, šta biste izdvojili iz prethodnog perioda?

Centar za međunarodnu javnu politiku ne staje sa svojim aktivnostima i projektima a za nekoliko prethodnih meseci rada spomenuo bi organizaciju predavanja, humanitarni koncert i promociju knjige Arno Gujona na Fakultetu političkih nauka gde smo prikupili određena finansijska sredstva koja ćemo dodeliti ugroženom srpskom stanovništvu koje živi u enklavama na Kosovu i Metohiji. Naš Centar je imao čast da dobije poziv od Evropske investicione banke za učešće na sastancima i panelima u Briselu i Luksemburgu gde su naši članovi učestvovali i predstavili naš rad i predloge. Takođe, uskoro završavamo jedno istraživanje o preduzetništvu mladih koje ćemo predstaviti javnosti, a uporedno sa tim spremamo i dve velike konferencije.

5. Da li lokalni izbori u Beogradu odlučuju i dalju budućnost stranaka i koalicija?

Lokalni izbori u Beogradu prevazilaze lokalni karakter jer je istorija višestranačkog sistema u Srbiji pokazala da ko pobedi u Beogradu kada tad će preuzeti vlast i u celoj Srbiji. Zato ovi izbori mogu da budu prekretnica jer je opozicija u glavnom gradu mnogo snažnija nego u ostatku Srbije ali u ovom trenutku veće su šanse da vlast u Beogradu ostane ne promenjena.

6. Kako bi Srbija trebala da se postavi prema pitanju KiM, u situaciji kad ni 5 članica EU ne priznaje takozvano Kosovo kao državu?

Srbija mora da ima inicijativu i da ne čeka rešenja već da ih prva predlaže u skladu sa svojim državnim i nacionalnim interesima, ali rešenja koja bi mogla da zadovolje interese pored srpskog i albanskog naroda i koja će uz kompromis moći da zažive na terenu. Za Srbiju u ovom trenutku je ključno pitanje opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji jer su oni glavni garant da Priština ne može da zaokruži svoju nezavisnost bez pristanka srpske strane.

7. Koliko u srpskoj politici ima mitologije, a koliko realnosti?

Srpska politika je prepuna mitologije i smatram da se našim građanima duguje istina jer su oni skoro već 30 godina izmanipulisani i obmanuti lažima sa svih strana. Na srpskoj političkoj sceni postoje političke stranke koje već godinama egzistiraju na osnovu jeftine demagogije, mitologije i politici koja nema veze sa realnošću. Vreme je da ovo društvo napreduje tako što će se uvesti više odgovornosti u srpskoj politici i uopšte u javnom prostoru.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353