Svojim akcijama u Siriji, Rusija je pokazala celom svetu da ne odbacuje saveznike. U strateškom smislu, Moskva je ostvarila rezultat koji je za nju bio kranje očekivan kao ishod sirijske krize. Dana 30 oktobra 2015. godine, na pregovorima u Beču, devetnaest država sklopile su dogovor o očuvanju Sirije kao jedinstvene države, o tome da žele da unište Islamsku državu (ID) i podrže sirijske izbeglice kao i zemlje domaćina. Sudbinu Sirije će rešavati sami Sirijci: vlada i opozicija će stvoriti jedinstvenu vladu, ustav i održaće fer izbore.

Pregovarači, međutim, nisu uspeli da postignu sporazum o položaju trenutnog predsednika Bašara el Asada, ali premeštanje šefa sirijske države nije izneo Vašington kao preduslov za početak međunarodne borbe protiv terorističkih grupa u Siriji. Na konačnom saopštenju o pregovorima u Beču, učesnici su postigli sporazum za borbu protiv terorista sa ,,opšte liste’’. Ekstremisti kojima je namera da uništavaju tekovine civilizacije, su priznati od strane Saveta bezbednosti UN kao teroristi, protiv kojih se mora voditi kontinuirana borba.

ID je na čelu ove liste. Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov predlaže da održi dodatne konsultacije da bi uračunavanjem i drugih organizacija, upotpunio „opštu listu“, dakle organizacijama ,,koje još nisu uključene u listu UN, ali je jasno da su terorističke’’.

Rat u Siriji je konačno priznat kao legitimna borba sirijske vlade protiv okupatora-terorista.
Operacija ruskih visoko specijalizovanih jedinica će se nastaviti. Međutim, na koji način druge zemlje mogu da učestvuju u oružanoj borbi sa ID na teritoriji Sirije, još uvek nije jasno. Kremlj je od samog početka ponudio Beloj kući da se dogovore o koordinaciji akcije, ali Vašington je to odbio.

SAD odstupa od političke borbe protiv Bašara el Asada

Istovremeno Rusija insistira da Vašington preispita neke od svojih planova vezanih za Siriju.
Kao što je već pomenuto, SAD su se povukle od strategije po pitanju budućnosti Bašara el Asada. Da bi održali svoju međunarodnu reputaciju, Amerikanci će biti prinuđeni da priznaju i dostignuća Rusije u borbi protiv terorizma.

U jednom danu je ruska avijacija imala istu količinu udara protiv terorista, u ratu sa vladom Asada, koliko američka koalicija za mesec dana. ,,Nijedan od naših saveznika iz NATO – napisano 23. oktobra u američkom izdanju Business Insider – ne može da ponovi uspehe Rusa na nebu’’.

Za mesec dana avioni Ruske Federacije su uništili više od 1 600 objekata infrastrukture ID. Ruska aviogrupa je za to vreme izvršila 1 391 borbeni let. Među uništenim objektima su kontrolni centri, kampovi za obuku terorista, skladišta municije i goriva, uporišta i terenski kampovi terorista.

Rusi ne prave razliku između terorističkih grupa, beleži CounterPunch, a u Siriji ih ruska avijacija ,,briše sa lica zemlje“. ,,Niko ko je pratio događaje u Siriji u protekle tri nedelje, nema predstavu o tome šta se dešava. Rusija dosledno uništava sve terorističke grupe, iako je stav Moskve da su određenim kanalima povezani sa Vašingtonom, metodično pomažući da se vrate prethodno zarobljene oblasti sirijskim snagama. To je ojačalo poziciju Asada u Damasku i oslabilo eventualne alternativne kanale kojima bi SAD sprovele svoj interes sklanjanja Asada sa trenutne funkcije.’’ – piše CounterPunch.

Dakle, postoji sumnja da se interesi SAD i Rusije suprotstavljaju, ali u dobroj nadi, verujemo da će politika na kraju biti usklađena.

 Amerika uviđa slabosti svoje politike u Siriji, ruski uticaj jača

Amerika trpi trostruki poraz u Siriji: Amerikanci nisu bili u stanju da proizvedu promenu režima u Damasku, propao im je rat koalicije sa Islamskom državom i počeli su da sumnjaju u svoju sposobnost da budu lideri na Bliskom istoku. Rusija, naprotiv, vraća svoj uticaj u regionu.

Situacija u Siriji se značajno menja ka boljem. Vladine trupe oslobađaju jednu oblast za drugom. Ekstremisti snose velike gubitke, predaju se. Dakle, u provinciji Kuneitra, Golanske visoravni, odred ,,specijalaca’’ ID koji su izvršili teroristički napad u gradu Al-Hasaka i srušili vladine zgrade u Damasku, predali su se vladinim trupama, rekao je izvor sirijske vojne obaveštajne službe.

I šta pokazuju ispitivanja zarobljenih turista? Mnogi od njih su obučeni u kampovima, koji su formirani na istoku Sirije, gde su ih američki instruktori učili o finesama sabotaže i subverzije. U drugim kampovima, na zapadu zemlje, ekstremisti su se pripremali da ostvare prednosti i unište naoružane sirijske vojske operativno-taktičkim raketnim kompleksima. Opet, to je učinjeno od strane američkih instruktora. Ispostavlja se da se ne radi o ,,umerenoj opoziciji’’, nego o zaštiti američkih tajnih službi. Takav zaključak se može doneti i na osnovu drugih podataka.

Naznake da je SAD spreman da promeni politiku na Bliskom istoku

Nakon što su visoko specijalizovane ruske snage (VKS) počele da primenjuju napade u Siriji, ekstremisti su počeli da primaju protivtenkovske rakete američke proizvodnje. Putin je 22. oktobra nazvao ovu opremu protivtenkovskih kompleksa ,,velikom greškom SAD’’. Ipak, nekoliko dana kasnije, Pentagon je objavio dostupnost oružja u Siriji, koja je osigurana u Vašingtonu i koja će se prenositi kao ,,povereni elementi’’. Istovremeno je najavljena pošiljka u Siriju – 50 vojnika specijalnih jedinica.

Međutim, odluka da se američke specijalne jedinice postave u Siriji, na politiku Rusije, koja hoće da ujedini snage u borbi protiv terorizma, nema uticaja. ,,Naš stav se nije promenio – izjavio je posle razgovora u Beču 30. oktobra, Sergej Lavrov. Naš cilj je- naći zajedničkog neprijatelja i boriti se sa njim’’.

Stav ruskog ministarstva spoljnih poslova je očigledno zasnovan na pretspostavci da predsednik Obama neće ispuniti svoje obećanje da se dozvoli učešće američkih vojnika u kopnenim operacijama, u Siriji. Međutim, sada već predsednik nije kategoričan po ovom pitanju. Pojavili su se znaci da bi mogao da odustane od prethodno donešene odluke protiv Sirije i Iraka.

U najmanju ruku, Vašington je počeo da razmatra nove opcije za vojne akcije na Bliskom istoku. Među njima je raspoređivanje trupa specijalne snage u Siriji, prenos borbenih helikoptera u Irak, kao i druge sisteme za otkrivanje unapred utvrđenih ciljeva. Ako su ovi planovi zaista usmereni na borbu protiv ID i drugih terorističkih grupa, Rusija je spremna da koordinira vojne operacije. Samo ako se planovi Pentagona ne pokažu kao kao element nelojalne konkurencije, o njoj ne treba ni da se priča.

Autor: Nikolaj Bobkin

Sa ruskog prevela Milica Pejčinović, Государстенный институт русского языка им. А.С. Пушкина (Ассистентура-стажировка)


Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353