Na sajtu Centra za međunarodnu javnu politiku prethodnih nedelja imali ste priliku da čitate različite autorske tekstove koji su se ticali uglavnom političkih i ekonomskih posledica akutelne pandemije koronavirusa. Ipak, jedna zanimljiva tema prošla je prilično neopaženo u srpskoj javnosti. Reč je o parlamentarnim izborima koji su se održali 15. aprila u Južnoj Koreji, jedinstvenim po tome što su održani usred pandemije virusa COVID-19, ali i po tome što su to bili prvi izbori nakon reforme izbornog sistema u toj zemlji.

U Narodnoj skupštini (gukhoe) sedi 300 poslanika čiji mandat traje četiri godine, od kojih je po novom sistemu 253 polanika izabrano većinskim sistemom (first past the post), a ostatak poslanika (47) proporcionalnim sistemom. Demokratska stranka samostalno je osvojila 163 većnskih mesta, a njihova sestrinska partija osvojila je još 17 proporcionalnih, što ovoj koaliciji ukupno daje 180 mesta u parlamentu i tropetinsku parlamentarnu većinu. Partija ujedinjene budućnosti sa svojom sestrinskom partijom osvojila je 84 većinska i 19 proporcionalnih mesta u paralmentu. Uprkos pandemiji izlaznost je bila 66,2 odsto birača.

Ekstremne mere zaštite

Na dan izbora, Južna Koreja imala je 10.600 potvrđenih slučajeva i 220 mrtvih, a u vreme pisanja ovog teksta Srbja ima 10.295 potvrđenih slučaja i 222 mrtvih. Proces glasanja tekao je na sledeći način:

Prilikom ulaska na biralište prvo se zastajalo kod „sanitarne stanice“: tu bi vam bila izmerena temperatura, i ako biste imali temperaturu preko 37,5 stepeni, bili biste poslati u specijalni deo. Tu biste obavili svoju građansku dužnost, i na kraju bi vas testirali na COVID-19. Međutim, ako vam je temperatura ispod 37,5 stepeni, dezinfikovali bi vam ruke i dali bi vam medicinske rukavice, a zatim bi vas uputili dalje. Razmak koji je bio određen između birača koji su čekali u redu bio je obeležen (jedan metar); tu biste sačekali svoj red za ulazak u prostoriju u kojoj se glasa. Nakon ubacivanja vašeg glasačkog listića, zvaničnici bi vas uputili do kante u kojoj biste odložili svoje rukavice.

Južna Koreja
Birač sa zaštitnom maskom na licu glasa na jednom biračkom mestu u Seulu, 15. april 2020. (Foto: AP Photo/Ahn Young-joon)

Posebna pažnja morala je da se posveti i ljudima koji su bili u karantinu, a koji su se prijavili da glasaju. Njima je dat poseban termin u kom su mogli da glasaju, od šest do sedam sati ujutru i nakon povratka kući oni su morali da obaveste policiju o svom povratku. Ukoliko to ne bi učinili, poseta policije ne bi izostala.

Test and catch sistem

Pristup koji je imala Južna Koreja nakon izbijanja pandemije na njenoj teritoriji nadaleko je hvaljen i dobio je naziv Test and catch system. Ukoliko osetite i blage simptome koronavirusa možete da pozovete specijalnu liniju koja bi vam dala inforamcije gde se nalazi najbliži check point. Tu bi se građani testirali i u poruci do kraja dana bi dobili svoje rezultate. Takođe, postoje i drive through check point-i gde bi se uz sve mere socijalnog distanciranja izvršio test, uz dobijanje rezultata do kraja dana. Takođe, bilo bi vam savetovano da isključite svoj klima uređaj u kolima kako ne bi širili patogene.

Ukoliko bi vaš rezultat bio pozitivan, korejska vlada bi vas smestila u specijalno dizajnirane bolnice, a ukoliko ste asimptomični prenosilac virusa i zabrinuti da postoji mogućnost da zarazite svoju porodicu, mogli biste da se prijavite u posebno napravljene karantine koje je obezbedila korejska vlada. U tim karantinma dobili biste svu potrebnu opremu i hranu. Korejska vlada bi vas poslala na plaćeni odmor i zdravstveni radnici bi vas redovno zvali da provere vaše stanje. Valja napomenuti da je sve ovo besplatno.

Korejska vlada se potrudila i da obezbedi aplikaciju na koju bi vam redovno stizala obaveštenja ukoliko je neko iz vaše okoline zaražen sa njegovom putanjom, kako bi se neko, ukoliko je bio u bilizini, testirao. Ovakve agresivne mere omogućile su da Južna Koreja ostane na malom broju zaraženih, ali i kako bi se mere karantina, koje bi obuhvatale čitavu državu, izbegle. A to je na kraju krajeva i omogućilo održavanje izbora. Naravno, postoje problemi oko upotrebe privatnih podataka, ali o tome u nekom drugom tekstu.

Kampanja u toku pandemije

Kampanja u Južnoj Koreji uvek je bila bučna da li zbog kamiona koji prolaze ulicama i uzvikuju slogane kandidata, da li zbog samih kandidata koji su držali govore pred velikim auditorijumom. Međutim, pandemija je sve to promenila. Kanidati su svoju pažnju usmerili prema društvenim mrežama, a susreti sa maskiranim aktivistima zamenili su masovne skupove. Neki kandidati su bili kreativni – kandidat Jong-ho, inače prva izbeglica iz Severne Koreje koja se kandidovala za poslaničko mesto, snimio je rep pesmu.

Virus je takođe odredio i sadržaj kampanje. U januaru su dominirale teme kao što su usporavanje ekonomije, otvaranje novih radnih mesta, i zaustavljeni razgovori sa Severnom Korejom. Nakon izbijanja pandemije, dominirala je tema o odgovoru Južne Koreje na COVID-19. Demokratska stranka, koju je podržao i predsednik Mun Džae-in, uspela je da na talasu uspešne borbe ipak ostvari dominatnu pobedu.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in na konferenciji za medije u Seulu (Foto: Xinhua/Yao Qilin)
Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in na konferenciji za medije u Seulu (Foto: Xinhua/Yao Qilin)

Primer Južne Koreje jeste primer koji treba da sledi svaka država koja za sebe drži da je demokratska i koja sebe tako predstavlja. Ipak, ne treba zaboraviti i mogućnost drugog talasa koji može da se desi nakon ovakvih skupova. Uprkos velikim rizicima, Južna Koreja je ponovo pokazala zašto je demokratska država, a demokratija je nakon ovih izbora pokazala da još uvek može da se adaptira na novonastalo stanje.

Autor: Lazar Radisavljević, član Centra za međunarodnu javnu politiku

Naslovna fotografija: AP

Pročitajte više o sličnoj temi


Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353