Prvi svetski rat (ili Veliki rat) kao najveći vojni sukob do tada u istoriji čovečanstva zvanično je okončan na današnji dan 11. novembra pre tačno 97 godina. Taj dan se uzima kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Jedanaestog novembra u tačno 11 časova, u sred šume blizu Kompijenja u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala i vrhovnog komandanta savezničkih snaga na Zapadnom frontu Ferdinanda Foša, Nemačka je potpisala kapitulaciju kojom je Prvi svetski rat završen. Paraf na kapitulaciju stavio je niko drugi do jedan nemački civil- Matijas Ercberger. Upravo tu činjenicu su nacisti kasnije koristili kako bi istakli da se nemačka vojska, zapravo, nikada nije predala.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu
Potpisivanje kapitulacije Nemačke u Fošovom vagonu

Da je historia est magistra vitae pokazuje i činjenica iz Drugog svetskog rata. Kada je Adolf Hitler dobio obaveštenje da francuska vlada želi da sklopi primirje sa Nemačkom, on je bez ikakvog razmišljanja doneo odluku da se taj čin odigra upravo u tom istom vagonu u kom je njegova zemlja pre 22 godine kapitulirala. Na taj način je želeo da se simbolično revanšira Francuskoj za poraz u Prvom svetskom ratu. Primirje je inače potpisano 22.juna 1940. godine, a samo tri dana kasnije nacisti su vagon uništili dok je deo kamene ploče, na kojoj je bila posveta o sklopljenom primriju iz 1918. godine, bila doneta u Berlin kao ratni trofej.

Na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Narodna skupština Republike Srbije usvojila krajem 2011. godine, od 2012. godine, 11. novembar- Dan primirja u Prvom svetskom ratu se slavi kao državni praznik. Glavni amblem ovog praznika jeste cvet koji nosi naziv Natalijina ramonda ili cvet feniks. Prvobitni naziv dobio je po kraljici Nataliji, ženi kralja Milana Obrenovića jer je za doba njegove vladavine, u okolini Niša, ovaj cvet i otkriven. Osim toga, u amblemu se iznad cveta nalaze i trake koje simbolično oslikavaju Albansku spomenicu. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku kao i na sam praznik.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu
Srpski vojnici u Prvom svetskom ratu

Ono što je zanimljivo jeste da se u Muzeju primirja, u francuskom ratnom memorijalnom centru u Kompijenjskoj šumi danas čuva replika čuvenog vagona i da su na ulazu u njega istaknute sve zastave zemalja pobednica, zemalja Antante.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu
Replika vagona (Foto: Wikimedia/Nicklaarakkers)

Srpska zastava je vraćena tek 2009. godine jer države Antante nisu dozvoljavale da se ističe jugoslovenska, posebno ne komunistička zastava sa petokrakom jer su pobednici u Velikom ratu bili Srbi koji su i platili ogromnu cenu sa oko 1 300 000 žrtava (trećina mladog muškog stanovništva).

Srećan praznik i slava svim herojima koji su svoje živote dali za mir u svetu.

Pročitajte više o momentima Prvog svetskog rata.

PODELI
Prethodni članakPovratak srpske diplomatije na međunarodnu scenu
Sledeći članakNa talasima ideologija
Rođen je 4. februara 1994. godine u Kragujevcu, Republika Srbija. Jedan je od osnivača Centra za međunarodnu javnu politiku. Nakon završenih osnovnih akademskih studija međunarodne politike na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, upisuje i završava master akademske studije ekološka politika na istom fakultetu. Diplomirani je master politikolog za ekološku politiku. Predstavnik je Centra u mehanizmu „Zelena stolica“ ispred koje učestvuje u radu Odbora za zaštitu životne sredine u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Interesuje se za diplomatsku istoriju Srbije i održivi razvoj, a posebno interesovanje gaji prema klimatskim promenama. Aktivno radi na implementaciji Pariskog klimatskog sporazuma u Srbiji kroz rad u civilnom društvu i zadužen je za sve ekološke aktivnosti Centra. Član je Agencije za kulturnu diplomatiju iz Beča i alumnista Austrijsko-srpske mreže studenata i diplomaca. Bivši je stipendista Zadužbine Studenica iz San Franciska (SAD) i Fonda za mlade talente Republike Srbije. Dobitnik je „Salus“ nagrade za najbolji predlog praktične politike na Beogradskom bezbednosnom forumu 2017. godine. Pored toga, bavi se organizovanjem humanitarnih akcija za prikupljanje i odnošenje novčane i materijalne pomoći ugroženoj srpskoj deci na Kosovu i Metohiji. Služi se engleskim jezikom, a poznaje i bugarski.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/cmjprsce/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353