Država Ujedinjenih Arapskih Emirata sastoji se od sedam Emirata. Nalazi se  jugoistočno od arapskog ostrva. Posebnost svakog Emirata proizlazi iz bogate istorije i tradicije svakog Emirata. Integracija svakog Emirata od njih sedam sa ostalim Emiratima je značajna za integraciju jedne ujedinjene zemlje.

Država Ujedinjeni Arapski Emirati je savez sedam Emirata: Abu Dabi (prestonica), Dubai, Šaridža, Adžman, Um Kuvejn, Ras al Hajman i Fudžera.

Ujedinjeni Arapski Emirati 3. novembra obeležavaju „Dan zastave”.

Ovaj nacionalni praznik proslavlja se svake godine i prilika je da se narod Emirata seti napora osnivača njihove države, šeika Zajeda bin Sultana Al Nahjana i šeika Rašeda bin Said Al Maktuma, koji su žrtvovali sve zarad dobrobiti i ujednjenja njihove nacije, kao i da se ovim praznikom jača nacionalni duh i slave uspesi vladavine Njegove Visosti, predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Halifa bin Zajeda Al Nahjana.

Dan zastave se seća 2004. godine i slavi momenat kada je na mesto predsednika došao šeik Halifa bin Zajed Al Nahjan.

U zadnjoj četvrtini 2004. godine umro je arapski mudrac šeik Zajed bin Sultan Ali Nahjan i njegovim nestankom Emirati i njegov narod izgubili su plemenitog oca, a Arapi i svet izgubili vođu, sve oči i srca su bili upereni u države u razvoju da bi saznali kome će biti predato vođstvo. Nije se dugo čekalo pa su šeici i mudraci Emirata kao i članovi Vrhovnog Saveta saveza pozvali na sastanak u dvoru Albatin u Abu Dabiju radi dogovora i pronalaženja rešenja.

Ovim istorijskim sastankom predsedavao je šeik Maktum bin Rašid Al Muktum u svojstvu potpredsednika države, prisustvovali su vladari Emirata i jednoglasno odabrali Njegovu Visost šeika Halifu bin Zajed Al Nahjana, vladara Emirata Abu Dabija za predsednika države Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nakon toga, izdato je saopštenje za javnost koje glasi: ,,Na osnovu člana 51. Ustava odabrana je Njegova Visost šeik Halifa bin Zajed Al Nahjan, vladar Abu Dabija, jednoglasno za predsednika države Ujedinjenih Arapskih Emirata tj. da nasledi pokojnog, nama dragog šeika Zajeda bin Sultan Al Nahjana”.

Dan zastave proslavlja se svečanim podizanjem zastave Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i njenim ponosnim isticanjem na svojim domovima i državnim institucijama, čime se odaje počast zastavi koja je simbol zajedništva i veličanstvenosti Emirata i predstavlja težnju za svetlom budućnošću

Takođe, običaj je da se tokom dana peva himna, organizuju svečanosti, gozbe, predavanja i takmičenja o istoriji zastave i njenom značenju.

Izgled zastave čine jednaki horizontalni linijski pravougaonici. Gornji je zelene, srednji bele, donji crne boje, preko uz držač zastave nalazi se crveni pravougaonik.  Ove boje su simbol arapskog jedinstva.

PODELI
Prethodni članakČile i Bolivija – sukob koji traje
Sledeći članakUticaj organizacije OPEK u međunarodnim odnosima
Dimitrije Ilić
Rođen je 14. decembra 1994. godine u Valjevu, Republika Srbija. Nakon završene OŠ „Sestre Ilić” sa odličnim uspehom, kao nosilac Vukove diplome i plakete za izvanredan doprinos školi u nastavnom procesu i vannastavnim aktivnostima, nastavlja školovanje u Valjevskoj gimnaziji, smer društveno-jezički, tokom kog se posebno ističe na planu umetničkog amaterizma i dobija nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu u predstavi „Švabica” na 17. Pozorišnim susretima gimnazija Srbije u Kragujevcu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu i stekao zvanje diplomirani politikolog za međunarodne poslove u junu 2017. godine. Trenutno je student master akademskih studija na Fakultetu političkih nauka, smer međunarodne studije, modul: studije SAD. Bio je izabran za člana Studentskog parlamenta Fakulteta političkih nauka, kao i za člana Komisije za praćenje i unapređenje kvaliteta nastave. Učestvovao je na XIX Svetskom festivalu omladine i studenata u Sočiju kao član delegacije Republike Srbije. Prisustvovao je MEU Simpozijumu 2017 koji je održan u Berlinu. Osnivač je i član UO Centra za međunarodnu javnu politiku. Govori engleski jezik, služi se francuskim i ruskim jezikom.

Ostavite komentar